Kdy je nejvyšší čas vyrazit na bezinky? Černé plody jsou výtečné i na koláčích
Bezinky jsou plody černého bezu, které dozrávají koncem léta. Černý bez roste na některých venkovských zahradách, ale potkáme ho především při procházkách do přírody. Plody vzhledem připomínají borůvky a na koláčích výtečně chutnají.
Naše babičky dokázaly využít leccos z darů přírody a právě černý bez u nich býval velmi ceněný, na mnoha zahradách měl své čestné místo. Keře se snadno pěstují, stačí je udržovat občasným řezem, aby se příliš nerozrůstaly. Užitek přináší dvakrát v roce, v době květu sbíráme bílá květenství a vyrábíme z nich sirup, smažíme je (kosmatice) nebo sušíme na čaj. Druhý užitek představují drobné bezinky, na které mají spadeno také ptáci, proto se nevyplatí se sběrem otálet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bezinky včas otrháme
Bezinky dozrávají od konce srpna do poloviny září. Jakmile se vybarví, co nejdříve je sklidíme, jinak nás ptáci předběhnou a nic na nás nezůstane. Jedná se o černofialové plody, které intenzivně barví a velmi příjemně chutnají i voní, a to zejména na koláčích. Bezinky sbíráme do košíků, přičemž celá plodenství opatrně odstřihujeme nůžkami. Doma bezinky rychle opláchneme a po krátkém okapání odstopkujeme. Doporučujeme pracovat v jednorázových rukavicích, abychom si zbytečně nezabarvili ruce. Dobrým pomocníkem při sundávání plodů z plodenství je vidlička.
K čemu se hodí bezinky
Tyto malé plody se dají zpracovat na šťávu a používají se také na výrobu domácích likérů. Trochu bezinek můžeme pro chuť, vůni a barevnost přidat do pečeného čaje, dokonce je možné plody zavařit, zpracovat na krásně barevnou marmeládu nebo usušit v sušičce. Ke konzumaci zasyrova se určitě nehodí, případní konzumenti si mohou stěžovat na nevolnosti a zvracení.
Na co ještě bezinky používáte? Budeme rádi, když nám o tom napíšete. Pro další čtenáře to může být zajímavá inspirace.
Komentáře