Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinky získávají krásnou tmavou barvu, proto je čas na ně vyrazit s košíkem. Poradíme, jak plody sbírat a odstopkovat
Zdroj: Pixabay

Bezinky dozrávají koncem léta na keřích černého bezu. Zasyrova je nekonzumujeme, ale můžeme je využít do marmelád, džemů, sirupů i likérů. V koláčích připomínají borůvky.

Pěkně vybarvené bezinky si natrháme zavčas, než se do nich pustí ptáci. Sbíráme je do košíků, jednotlivá plodenství se snadno sklízí z keřů pomocí nůžek. S bezinkami zacházíme opatrně. Tašky a sáčky na sběr nejsou vhodné, plody bychom v nich zbytečně pomačkali.

Jak odstopkovat bezinky

Doma bezinky nejprve opláchneme, necháme okapat a potom odstopkujeme (otrháme jednotlivé kuličky). Pracujeme v rukavicích, abychom si nezabarvili ruce. Postup si usnadníme použitím vidličky - v jedné ruce držíme stopku plodenství a vidličkou odtrháváme jednotlivé plody.

Bezinky si můžeme nasbírat na procházkách - najdeme je v okolí lesů a cest, často rostou i na venkovských zahradách. "Obyčejný" keř přináší užitek hned dvakrát - používá se jeho květenství i plodenství.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více