Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jsou oblíbenou surovinou z našeho jídelníčku. Připravují se z nich celé hlavní chody, nespočet různých příloh, a dokonce se dají zapracovat i do sladké tečky po jídle. Na chuti nikdo nic nepozná, jenom bude moučník více chutnat.

Do těst na více či méně známé moučníky se brambory přidávají již uvařené. Důležité však je, aby byly řádně vychladlé, proto je nejlepší brambory uvařit den předem, a to ve slupce. Do moučníků se pak používají oloupané a nastrouhané na struhadle.

1/15

    1 z 15

    Bramborová bábovka

    Bramborová bábovka

    Uvařené nastrouhané brambory smíchejte s hrubou moukou, ve které však nejprve rozmíchejte kypřicí prášek do pečiva. Přidejte rozpuštěné máslo a cukr. Poté už podle vlastních preferencí těsto na bábovku ochuťte citrónovou kůrou či šťávou, vanilkovým aroma, rozinkami nebo oříšky.

    2 z 15

    Kynuté bramborové koláčky

    Kynuté bramborové koláčky

    Z mléka, cukru a čerstvého droždí nechte vzejít kvásek. Máslo, vejce a cukr utřete do pěny, přidejte kvásek, mouku a strouhané brambory. Do těsta také nezapomeňte dát špetku soli, která zvýrazní jeho sladkost. Vykynuté těsto naplňte tvarohovou, makovou či povidlovou náplní, potřete vejcem, posypte plátky mandlí a upečte dozlatova.

    3 z 15

    Domácí koblížky, výborné

    Domácí koblížky, výborné

    Smažené koblížky s různými náplněmi posypané cukrem koupíte v každém obchodu, není nad to si ale vychutnávat ty domácí. Díky strouhaným bramborám v těstě do sebe koblížky nenasají tolik tuku. Určitě vyzkoušejte, tak dobré jste ještě nikdy nejedli.

    4 z 15

    Bavorské vdolečky od Mišky Kuličky

    Bavorské vdolečky od Mišky Kuličky

    Podle velmi podobného receptu jako je ten na koblížky uděláte i bavorské vdolečky. Ty se však smaží bez náplně a následně se na ještě vlažné bochánky natírá bohatá vrstva švestkových povidel. Chybět nesmí ani kopeček šlehačky nebo tvarohu. Díky tomu vdolečky nejen božsky chutnají, ale i krásně vypadají.

    5 z 15

    Mini vánočky

    Mini vánočky

    Že brambory můžete přidat snad do jakéhokoliv těsta na klasické moučníky, to dokazuje i další recept na pletenou vánočku. Tu však nemusíte péct jenom ve vánočním čase, ale klidně i během horkého léta. Udělat si ji můžete trošku jinak, a místo hrozinek do těsta přidat třeba sušené švestky.

    6 z 15

    Bramborové šneky se švestkami a mákem

    Bramborové šneky se švestkami a mákem

    Pokud milujete bramborové knedlíky plněné švestkami a posypané mákem, tento recept se vám bude líbit. Bramborové těsto vyválíte na tenký plát, který potřete rozpuštěným máslem, posypete mákem a skořicovým cukrem, pokladete na něj švestky, a smotáte do ruličky. Tu pak rozkrájíte na malé šnečky a upečete.

    7 z 15

    Bramborové rohlíčky

    Bramborové rohlíčky

    Obdobné těsto jako z předešlých receptů se tentokrát smotává do malých rohlíků. Těsto se lepí trochu více, než jste u ostatních kynutých těst zvyklí, takže se obrňte trpělivostí a snažte se nepřidávat více mouky než je potřeba, aby rohlíčky nebyly příliš tvrdé. Náplň můžete zvolit jakoukoliv z široké nabídky. 

    8 z 15

    Bramborový makovník s celým mákem

    Bramborový makovník s celým mákem

    Rychlý moučník připravíte třeba i ze zbytku brambor od oběda. Nastrouhané je smíchejte s hrubou moukou, práškem do pečiva, krupicovým cukrem, mákem, mlékem, tukem a samozřejmě špetkou soli. Těsto nalijte do plechu vymazaného máslem a vysypaného moukou, vložte do trouby a za půl hodiny bude moučník hotový.

    9 z 15

    Bramborový štrúdl

    Bramborový štrúdl

    Další tradiční moučník, do kterého schováte strouhané brambory, je jablečný závin, chcete-li štrúdl. Kromě brambor se do těsta přidává hladká mouka, vejce, máslo a moučkový cukr. Aby se s těstem lépe pracovalo, je lepší ho dát minimálně na hodinu odležet do lednice. Kdyby vám ale i tak přišlo, že se příliš lepí, zapracujte do něj trochu strouhanky. 

    10 z 15

    Apple Pie - Jablečný koláč

    Apple Pie - Jablečný koláč

    I při přípravě sladkých pokrmů ze zahraniční kuchyně využijete oblíbené brambory. V americkém apple pie, tedy jablečném koláči, vás to asi ani moc nepřekvapí, když právě Amerika je kontinent, ze kterého k nám byly brambory dovezeny. Vyzkoušejte, určitě si pochutnáte. 

    11 z 15

    Bramborové cukroví

    Bramborové cukroví

    Nejenom do kynutého či litého těsta, ale i do těsta křehkého můžete pro zvláčnění přidat vařené strouhané brambory. V zimě z těsta vykrajujte vánoční motivy, jako když děláte linecké cukroví, v ostatních měsících upečte kulaté sušenky promazávané marmeládou.

    12 z 15

    Bramborové dortíčky na přání

    Bramborové dortíčky na přání

    Nastrouhané brambory lze také přidat do světlého piškotového těsta na dort. Ten můžete udělat klasicky v dortové formě, nebo těsto upečte jako plát na plechu a za pomoci kruhové formičky vykrajujte malé dortíčky. Protřete je žloutkovým krémem, kraje posypte strouhaným kokosem a povrch potřete čokoládovou polevou.

    13 z 15

    Řezy s bramborovým krémem a šlehačkou

    Řezy s bramborovým krémem a šlehačkou

    Brambory nemusíte přidávat pouze do těsta, lze je dát i do krémů. Máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte kakao v prášku, rum a vmíchejte den předem uvařené a oloupané brambory. Díky bramborám nemusíte používat tolik másla, a krém tak bude odlehčenější.

    14 z 15

    Sladký bramborák

    Sladký bramborák

    Křupavé bramboráky vonící po majoránce z pouličního stánku nesmí chybět na žádném trhu. To, že si je neméně chutné můžete udělat sami doma, je zřejmé. Možná by vás ale nenapadlo si je připravit ve sladké verzi. Kromě brambor použijete jenom mouku, vejce a špetku soli.

    15 z 15

    Mozartissimo

    Mozartissimo

    Vařené brambory schováte i do domácích Mozartových koulí. Brambory se smíchají s vejci, cukrem, moukou a vypracuje se pevné těsto. Do poloviny se přimíchá kakaový prášek. Do připraveného těsta se vloží nugát obalený v marcipánu. Koule se pak uvaří v páře a je hotovo.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli