Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát je výtečné jídlo z brambor, které by někteří z nás jedli nejraději třeba každý týden. Příprava je sice snadná, ale přece jen se nejedná o rychlovku a ne vždy máme všechny potřebné suroviny po ruce. Pojďte se s námi podívat, jak připravit výborný salát a co do něj všechno patří.

Bramborového salátu obvykle nepřipravujeme jen trochu. Když už se do něj pustíme, tak je to většinou pro více strávníků nebo rovnou na dva dny. On totiž salát, když se trochu rozleží, získá ještě lepší chuť. Některé suroviny by v něm určitě neměly chybět, aby měl salát tu nejlepší chuť. Podívejte se na kompletní recept na bramborový salát a kuřecí řízky z úvodního videa. Postupem vás také provedeme v následujících krocích.
Pro 8 strávníků budete potřebovat 2 kg brambor (nejvhodnější je varný typ A), 4 mrkve, 100 g sterilovaného hrášku, 350 g sladkokyselých okurek, 6 vajec, 330 g bílého jogurtu, 100 g majonézy, 1–2 lžíce plnotučné hořčice, lák z okurek, mletý černý pepř, sůl. 
  1. Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Nejlepší je mít brambory uvařené předem s dostatečným předstihem, protože chladnutí probíhá pomalu. Pokud jste je ale předem neuvařili a pospícháte, zkuste brambory buď rozložit na tácek nebo plech, aby rychleji chladly, nebo několikrát prolít chladnou vodou.
  2. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky. Dobrým pomocníčkem je jednoduchý strunový kráječ na brambory (kolečko). 
  3. Okurky také nakrájejte nadrobno.
  4. Mrkev oškrabejte, umyjte a uvařte do poloměkka. Pak ji nakrájejte nadrobno.
  5. Vajíčka uvařte natvrdo, ochlaďte je, oloupejte a pak nadrobno nakrájejte. Můžete na ně také použít strunové kolečko.
  6. Vše připravené dávejte do větší mísy, přidejte ještě hrášek bez nálevu nebo použijte hrášek mražený, který před přidáním uvařte a pak ochlaďte.
  7. Všechny připravené suroviny dejte do misky a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte. 
  8. Pro správnou konzistenci a chuť dejte do salátu majonézu, jogurt a 1–2 lžíce plnotučné hořčice
  9. Na závěr ještě přidejte lák z okurek, který vám pomůže doladit konzistenci a chuť salátu. Přidávejte ho pouze po troškách. Po každém přidání láku salát opatrně promíchejte. Příliš prudké a neopatrné míchání by způsobilo, že by některé suroviny (brambory a vejce) mohly ztrácet pevnost. 
  10. Tip: Doporučujeme majonézu s jogurtem, hořčicí, trochou láku, solí a pepřem promíchat zvlášť v misce a přidat pak společně do salátu. Chuť jednotlivých ingrediencí se tímto způsobem lépe rozloží a salát bude rovnoměrně ochucený
V některých rodinách se používá domácí majonéza, která může být vhodným způsobem odlehčená nebo alternativní. Případně můžete majonézu úplně vynechat a nahradit ji smetanovým jogurtem nebo sojanézou.

K bramborovému salátu výtečně chutnají řízky. Můžete zvolit např. řízky z masa, nebo ze zeleniny, žampionů či sýrů. Na 8 porcí smažených kuřecích řízků v trojobalu budete potřebovat 3 vajíčka, hladkou mouku, strouhanku a také olej na smažení. Samozřejmě si připravte také 8 kuřecích řízků.

  1. Kuřecí maso očistěte, zlehka naklepejte a osolte. 
  2. Obalte řízky v klasickém trojobalu, což znamená nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku a strouhance.
  3. V pánvi rozehřejte olej a obalené řízky smažte z obou stran pěkně dozlatova.
  4. Usmažené řízky podávejte s vychlazeným salátem.
Přípravou řízků vás provede úvodní video.

Přejeme dobrou chuť a příjemné vánoční dny.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky