Bramborový salát je chloubou každé hospodyňky. S řízkem představuje ideální kombinaci
Bramborový salát je výtečné jídlo z brambor, které by někteří z nás jedli nejraději třeba každý týden. Příprava je sice snadná, ale přece jen se nejedná o rychlovku a ne vždy máme všechny potřebné suroviny po ruce. Pojďte se s námi podívat, jak připravit výborný salát a co do něj všechno patří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Báječný bramborový salát
- Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Nejlepší je mít brambory uvařené předem s dostatečným předstihem, protože chladnutí probíhá pomalu. Pokud jste je ale předem neuvařili a pospícháte, zkuste brambory buď rozložit na tácek nebo plech, aby rychleji chladly, nebo několikrát prolít chladnou vodou.
- Oloupané brambory nakrájejte na kostičky. Dobrým pomocníčkem je jednoduchý strunový kráječ na brambory (kolečko).
- Okurky také nakrájejte nadrobno.
- Mrkev oškrabejte, umyjte a uvařte do poloměkka. Pak ji nakrájejte nadrobno.
- Vajíčka uvařte natvrdo, ochlaďte je, oloupejte a pak nadrobno nakrájejte. Můžete na ně také použít strunové kolečko.
- Vše připravené dávejte do větší mísy, přidejte ještě hrášek bez nálevu nebo použijte hrášek mražený, který před přidáním uvařte a pak ochlaďte.
- Všechny připravené suroviny dejte do misky a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte.
- Pro správnou konzistenci a chuť dejte do salátu majonézu, jogurt a 1–2 lžíce plnotučné hořčice.
- Na závěr ještě přidejte lák z okurek, který vám pomůže doladit konzistenci a chuť salátu. Přidávejte ho pouze po troškách. Po každém přidání láku salát opatrně promíchejte. Příliš prudké a neopatrné míchání by způsobilo, že by některé suroviny (brambory a vejce) mohly ztrácet pevnost.
- Tip: Doporučujeme majonézu s jogurtem, hořčicí, trochou láku, solí a pepřem promíchat zvlášť v misce a přidat pak společně do salátu. Chuť jednotlivých ingrediencí se tímto způsobem lépe rozloží a salát bude rovnoměrně ochucený.
Kuřecí řízky v trojobalu
K bramborovému salátu výtečně chutnají řízky. Můžete zvolit např. řízky z masa, nebo ze zeleniny, žampionů či sýrů. Na 8 porcí smažených kuřecích řízků v trojobalu budete potřebovat 3 vajíčka, hladkou mouku, strouhanku a také olej na smažení. Samozřejmě si připravte také 8 kuřecích řízků.
- Kuřecí maso očistěte, zlehka naklepejte a osolte.
- Obalte řízky v klasickém trojobalu, což znamená nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku a strouhance.
- V pánvi rozehřejte olej a obalené řízky smažte z obou stran pěkně dozlatova.
- Usmažené řízky podávejte s vychlazeným salátem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Přejeme dobrou chuť a příjemné vánoční dny.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře