Šťavnatá sekaná

Mleté maso Doba přípravy: 30-40 min. + 1,5 hod. pečení 2 názory

Mleté maso Doba přípravy: 30-40 min. + 1,5 hod. pečení 2 názory

Suroviny 6+

600 g mletého vepřového masa
150 g pevného špeku nakrájeného na malinké kostičky
150 g na velkých slzách strouhaného sýru pikantnější chuti
1,5 dl tučného mléka
1 dl vody
2 hrsti polohrubé mouky
2 vejce
1 větévka mladého libečku - listy nasekat nadrobno
1 větší hrst rozemnuté majoránky
1 lžíce dochucovadla typu Vegeta, Aromat a pod. místo soli
2 prolisované stroužky česneku
1/2 cibule - nastrouhat na malých slzách
1 špetka pepře
na špičičku nože mleté chilli papričky (ne víc)
1 lžíce sladké mleté červené papriky
------------------------------------------
100 g krájené farmářské, anglické a pod. slaniny na přikrytí
horká voda na podlévání

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience zpracujeme dobře rukama (na hnětač se to lepí a ruce jsou ruce). Necháme trochu odpočinout a propracujeme ještě jednou.

  2. Přendáme do olejem vymazané zapékací misky či pekáče, vytvarujeme šišku, kterou přikryjeme plátky slaniny.

  3. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C, přidáme na 240°C a 8-10 minut pečeme na vysoké teplotě.

  4. Pak přelijeme 3 dl horké vody a dál pečeme na 190°C. Celkem pečeme 1,5 hodiny, občas podlijeme, pak už přeléváme vzniklou šťávou a pokud není třeba, vodou už nepodléváme.

  5. Sekanou jíme se šťouchanými bramborami, smíchanými s na slanině osmaženou cibulkou a sekanou petrželkou, ale také s bramborami omaštěnými máslem, posypanými nasekanou pažitkou, což nemá konkurenci. Také s bramborovým salátem nebo kaší.

Komentáře k receptu Šťavnatá sekaná

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Eja57: Nějak jsem měla problém s odesláním receptu, dokonce se mi smazala i fotka, tak jsem ji tam znovu vložila a objevilo se mi, že název už existuje, tak jsem přidala vepředu Fakt a nakonec jsou tam recepty oba, tak, prosím jeden vymažte.
    Majoránka se tam spojí se všemi surovinami a nepřevládá, i když je domácí a čerstvě nasušená. Zdravím.:-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Tak tomu říkám "vyladěný", propracovaný recept:yes: Dělám občas podobně, sýr, mléko atd. ale tohle je :yes: dokonce i když bych měla pocit, že té majoránky je tam moc, tak asi není....

    Odpovědět