Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jsou typickou surovinou české kuchyně a výtečný bramborový salát je pomyslným symbolem vánočních svátků. Je velmi chutný, nicméně je jeho příprava o něco složitější než jiné varianty bramborových příloh, proto se obvykle chystá k jídlu jen občas, a to především právě na sváteční tabuli.

Receptů na bramborový salát je celá řada a mezi nimi jsou často jen drobné obměny podle rodinných tradic. Do základu bramborového salátu se obvykle dává tato oblíbená kombinace: mrkev, hrášek, sterilované okurky a vařená vejce. Dále se přidávají různé zálivky, které vše spojí do harmonického celku a dají salátu tu správnou chuť. To, co je v bramborovém salátu tím podstatným, jsou samozřejmě brambory. Proto je důležité zvolit ty nejvhodnější.

Jaké zvolit brambory na salát

Díky vhodným bramborám bude mít váš salát perfektní chuť a také ideální strukturu.

  • Na přípravu salátu se nejvíce hodí brambory typu A , i po uvaření zůstávají pevné a nehrozí u nich rozvaření. To je přesně to, co potřebujeme.
  • Brambory typu C se naopak do salátu vůbec nehodí. Tyto brambory se brzy rozvaří a jsou ideální do bramborové kaše nebo do těsta.
  • Správnou konzistenci i chuť si brambory nejlépe uchovají tehdy, pokud je uvaříte ve slupce. Kromě toho upřednostněte vaření na páře. Při vaření ve vodě by brambory zbytečně přišly o část obsažených živin, ty by se totiž vyplavily do vody.
  • Před loupáním nechte brambory dobře vychladnout. Nejlepší je mít dostatek času na jejich chladnutí, proto je uvařte s dostatečným časovým předstihem. Pokud se vám však nedostává čas, ochlaďte brambory rychle ve studené vodě.

Bramborový salát není složitý na přípravu, jen trochu zdlouhavý. Pokud najdete recept s takovým poměrem surovin, který vám bude chutnat, máte vyhráno. Vyzkoušejte třeba variantu podle následujícího videoreceptu.

Do komentáře pod článek se s námi můžete podělit o tipy, co podle vás nesmí chybět v nejlepším bramborovém salátu.
Přejeme, ať se váš salát povede. Dobrou chuť.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli