Vyberte ty nejlepší brambory do salátu a těšte se na perfektní kulinářský zážitek
Brambory jsou typickou surovinou české kuchyně a výtečný bramborový salát je pomyslným symbolem vánočních svátků. Je velmi chutný, nicméně je jeho příprava o něco složitější než jiné varianty bramborových příloh, proto se obvykle chystá k jídlu jen občas, a to především právě na sváteční tabuli.
Receptů na bramborový salát je celá řada a mezi nimi jsou často jen drobné obměny podle rodinných tradic. Do základu bramborového salátu se obvykle dává tato oblíbená kombinace: mrkev, hrášek, sterilované okurky a vařená vejce. Dále se přidávají různé zálivky, které vše spojí do harmonického celku a dají salátu tu správnou chuť. To, co je v bramborovém salátu tím podstatným, jsou samozřejmě brambory. Proto je důležité zvolit ty nejvhodnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké zvolit brambory na salát
Díky vhodným bramborám bude mít váš salát perfektní chuť a také ideální strukturu.
- Na přípravu salátu se nejvíce hodí brambory typu A , i po uvaření zůstávají pevné a nehrozí u nich rozvaření. To je přesně to, co potřebujeme.
- Brambory typu C se naopak do salátu vůbec nehodí. Tyto brambory se brzy rozvaří a jsou ideální do bramborové kaše nebo do těsta.
- Správnou konzistenci i chuť si brambory nejlépe uchovají tehdy, pokud je uvaříte ve slupce. Kromě toho upřednostněte vaření na páře. Při vaření ve vodě by brambory zbytečně přišly o část obsažených živin, ty by se totiž vyplavily do vody.
- Před loupáním nechte brambory dobře vychladnout. Nejlepší je mít dostatek času na jejich chladnutí, proto je uvařte s dostatečným časovým předstihem. Pokud se vám však nedostává čas, ochlaďte brambory rychle ve studené vodě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bramborový salát není složitý na přípravu, jen trochu zdlouhavý. Pokud najdete recept s takovým poměrem surovin, který vám bude chutnat, máte vyhráno. Vyzkoušejte třeba variantu podle následujícího videoreceptu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře