Časté chyby při přípravě kečupu: Dbejte na kvalitu, hustotu i správné ochucení
Domácí kečup je tou nejlepší možností, jakou můžeme mít. Jsme do detailu obeznámeni s jeho složením a poměrem surovin, stejně jako víme, že se jedná o kvalitně připravený produkt. Jak ho však bezchybně vyrobit?
Domácí kečup je opravdovou výhrou - tak skvělé složení totiž u těch kupovaných 100% nenajdete. Navíc můžete chuť kečupu různě pozměňovat, a tak si na něm pochutnají milovníci pikantního řízu, ale i malé děti, které upřednostňují sladkost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7 častých chyb při přípravě kečupu
Chuťově nedobrému, řídkému nebo zplesnivělému kečupu ve sklenici lze velmi snadno předejít. Přesvědčte se sami v následujících bodech.
- Hlavní složkou kečupu musí být rajčata; jestliže jste našli recept, ve kterém jsou rajčata ve stejném či menším poměru oproti ostatním ingrediencím, jde o zeleninovou omáčku, nikoliv o poctivý kečup. Tedy i recept vybírejte pečlivě.
- Trpké chuti kečupu předejdete správným výběrem rajčat. Vybírejte krásně zralá a plně červená - ani přezrálá rajčata v kečupu ničemu nevadí. Nesmí však být nezralá nebo napadena plísní a hnilobou. Nejlepší jsou velká masitá rajčata.
- Mějte časovou rezervu - kečup potřebuje dostatek času na sporáku, navíc na mírném plamenu, abyste docílili žádoucího výsledku. Při spěchu se vám ho podaří maximálně připálit a veškerá vaše snaha tak přijde vniveč.
- Při ochucování se dopouštíme těch největších chyb a kečup není výjimkou. Buďte obezřetní při jeho dochucování, především pak solení. Sůl se v kečupu následně ještě rozleží a získá tak na intenzitě - počítejte s tím a solte méně. To samé však platí i u dalšího koření, zejména pak u výraznějšího chilli.
- Kečup se nezahušťuje! K žádané konzistenci bohatě postačí, když ho necháte na sporáku tak dlouho, dokud nebudete s hustotou kečupu plně spokojeni.
- Nezapomínejte na občasné promíchání kečupu, abyste nemuseli řešit neúspěch a připálený hrnec k tomu navíc.
- Plesnivý kečup ve sklenici bude zklamáním pro vás i vaše strávníky. Proto mějte při vaření čisté ruce, utěrky, ale také pečlivě umyté nádobí a pomůcky.
Mohlo by vás zajímat
Jestliže si budete vědomi výše uvedených chyb předem, s lehkostí se jim vyhnete a připravíte tak ten nejlepší domácí kečup ze všech. Díky názornému videoreceptu z naší dílny si můžete zcela bez obav uvařit vlastní, poctivý domácí kečup:
Komentáře