Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při vaření kečupu: Na vině bývá špatný výběr rajčat i přemíra koření a soli
Zdroj: Pixabay, Anelka

Rajčata neúnavně dozrávají a zpracování sezónních darů zahrady je nejen cenově výhodné, ale především zdravé. Kvalitní suroviny, žádné přidané látky, to je to, čeho si na vlastním zpracování nejen kečupů nejvíce vážíme.

Máte v plánu připravit si z letošní úrody rajčat domácí kečup? Pojďte se s námi podívat na nejčastější chyby při jeho přípravě, abyste se jich mohli vyvarovat a v zimě si pak pochutnávat na vlastním kečupu plném chutí, kvalitních ingrediencí a bez chemie.

Příliš tekutý kečup

Pokud se vám konzistence vašeho kečupu zdá moc řídká, žádnou paniku. Stačí jej nechat na sporáku či v troubě déle, než bylo uvedeno v receptu. Čas přípravy kečupu záleží především na vodnatosti použitých rajčat, proto nechte redukovat přebytečnou tekutinu podle vlastního pocitu, abyste byli s výslednou hustotou spokojeni právě vy sami. Kečup během toho nezapomeňte občas promíchat.

Pozor na koření

Dochucování kečupu má svá úskalí. Po jeho vychladnutí a následném skladování bude měnit chuť, protože rajčata zvýrazňují kořenící složky, což platí i o soli. Pokud chcete připravit do zásoby kečup sladký i pálivý, uvařte základ, který rozdělíte podle potřeby a potom dochutíte každou várku zvlášť. Pozor při používání chilli, i zde platí, že méně je někdy více.
TIP: Koření můžete vložit do sáčku určeného k přípravě čaje, abyste se nemuseli zdržovat hledáním koření před mixováním hotového kečupu. 

Špatný výběr rajčat

Použitá rajčata nesmí být nedozrálá, nahnilá či plesnivá. Mechanicky poškozená rajčata také raději nechte stranou na přímou spotřebu, abyste měli jistotu, že bude vše v pořádku a kečup se nezačne kazit. Rajčata na kečup používejte zralá, klidně i přezrálá, ničemu to nevadí a rychleji se rozvaří.

Čistota půl zdraví

Sklenice k uskladnění kečupu je potřeba řádně vysterilizovat. Dejte si záležet, díky mnohaletým zkušenostem můžeme jedině doporučit po naplnění sklenic jejich hrdlo i víčko otřít papírovou utěrkou a následně také lihem, předejdete tím plesnivění, kvašení či zkažení obsahu sklenic. Také se vyvarujte opakovanému ochutnávání jednou lžičkou, vždy použijte novou, čistou.

Kečup má být z rajčat

Byť byla kečupem původně označována fermentovaná rybí omáčka, dnes je tomu zcela jinak. Dávejte pozor při výběru receptu, podle kterého kečup budete připravovat. Hlavní složkou musí být rajčata, nikoliv jablka s cibulí či paprikou.

Experimentovat můžete například přidáním mleté skořice, červené řepy či feferonky. Vyzkoušejte domácí kečup s jablky podle našeho video-receptu níže a podělte se s námi o vaše poznatky z jeho přípravy. Těšíme se.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více