Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při škvaření sádla: Nulové podlití ani vysoká teplota nejsou v pořádku
Zdroj: Toprecepty

Škvaření sádla je nedílnou součástí zabijaček, připravit si ho však můžeme i v pohodlí vlastní kuchyně. Je však potřeba udělat si čas, obrnit se trpělivostí a počítat s tím, že sádlo během škvaření "zamoří" výraznou vůní celý dům.

Škvaření sádla není nic, co by nezvládl i naprostý začátečník. Je však potřeba správně postupovat a být velmi opatrný - horké sádlo způsobuje vážné popáleniny. Právě proto je vhodné naplánovat si jeho škvaření na poklidný den (bez přítomnosti dětí).

9 častých chyb při škvaření sádla

Seznámíme vás s těmi nejčastějšími chybami, se kterými se během škvaření sádla můžete setkat a kterým lze v drtivé většině případů jednoduše předejít.

  1. Výběr vhodného sádla je důležitý. Zapomeňte na úzké pruhy a sáhněte po pořádně vysokém hřbetním sádle, a to nejlépe od ověřeného řezníka.
  2. Sádlo nekrájejte na příliš malé kostičky, ideální velikost je zhruba 2x2 cm, aby výsledné škvarky byly dobré, na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté a vláčné.
  3. Snažte se sádlo krájet na stejně velké kostičky, protože rozdílná velikost znamená nerovnoměrné škvaření a odlišný čas potřebný k vyškvaření.
  4. Zapomeňte na úzké a vysoké hrnce, sádlo škvařte v tom nejširším hrnci ve vaší kuchyni a nejlépe v tom s dvojitým dnem, aby se sádlo škvařilo rovnoměrně.
  5. Podlití sádla na začátku škvaření je opravdu důležité. Než sádlo začne vlivem zvyšující se teploty pouštět tuk, mohlo by se bez podlití připálit.
  6. Sádlo neškvařte při vysoké teplotě, aby se nepřepálilo, Dopřejte mu raději více času při teplotě nižší - mělo by pouze jemně probublávat.
  7. Nezapomínejte na pravidelné míchání, aby se sádlo se škvarky nezačalo přichytávat ke dnu hrnce.
  8. Trpělivosti je zde opravdu potřeba - ze sádla se musí odpařit všechna přebytečná tekutina, aby se během následného skladování nezačalo kazit.
  9. Buďte opatrní při manipulaci, protože horké sádlo je opravdu nebezpečné.

Sádlo se využívá ke smažení a pečení, k zadělávání těst i přípravě pomazánek, ale nejčastěji si na něm můžete pochutnat v podobě nátěrky na krajíci chleba. 
Tip: Vepřové sádlo je skvělým základem domácích mastiček, ale také ho využijete v rámci zábalů při kašli a nachlazení. Mimo jiné je skvělé k promazávání suché kůže.

K čemu využíváte sádlo nejčastěji vy? Přípravu domácích škvarků a sádla si můžete zkusit podle následujícího videoreceptu z naší dílny. Přejeme mnoho úspěchů.

Komentáře

Další tipy a triky