Časté chyby při škvaření sádla: Nulové podlití ani vysoká teplota nejsou v pořádku
Škvaření sádla je nedílnou součástí zabijaček, připravit si ho však můžeme i v pohodlí vlastní kuchyně. Je však potřeba udělat si čas, obrnit se trpělivostí a počítat s tím, že sádlo během škvaření "zamoří" výraznou vůní celý dům.
Škvaření sádla není nic, co by nezvládl i naprostý začátečník. Je však potřeba správně postupovat a být velmi opatrný - horké sádlo způsobuje vážné popáleniny. Právě proto je vhodné naplánovat si jeho škvaření na poklidný den (bez přítomnosti dětí).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
9 častých chyb při škvaření sádla
Seznámíme vás s těmi nejčastějšími chybami, se kterými se během škvaření sádla můžete setkat a kterým lze v drtivé většině případů jednoduše předejít.
- Výběr vhodného sádla je důležitý. Zapomeňte na úzké pruhy a sáhněte po pořádně vysokém hřbetním sádle, a to nejlépe od ověřeného řezníka.
- Sádlo nekrájejte na příliš malé kostičky, ideální velikost je zhruba 2x2 cm, aby výsledné škvarky byly dobré, na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté a vláčné.
- Snažte se sádlo krájet na stejně velké kostičky, protože rozdílná velikost znamená nerovnoměrné škvaření a odlišný čas potřebný k vyškvaření.
- Zapomeňte na úzké a vysoké hrnce, sádlo škvařte v tom nejširším hrnci ve vaší kuchyni a nejlépe v tom s dvojitým dnem, aby se sádlo škvařilo rovnoměrně.
- Podlití sádla na začátku škvaření je opravdu důležité. Než sádlo začne vlivem zvyšující se teploty pouštět tuk, mohlo by se bez podlití připálit.
- Sádlo neškvařte při vysoké teplotě, aby se nepřepálilo, Dopřejte mu raději více času při teplotě nižší - mělo by pouze jemně probublávat.
- Nezapomínejte na pravidelné míchání, aby se sádlo se škvarky nezačalo přichytávat ke dnu hrnce.
- Trpělivosti je zde opravdu potřeba - ze sádla se musí odpařit všechna přebytečná tekutina, aby se během následného skladování nezačalo kazit.
- Buďte opatrní při manipulaci, protože horké sádlo je opravdu nebezpečné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sádlo se využívá ke smažení a pečení, k zadělávání těst i přípravě pomazánek, ale nejčastěji si na něm můžete pochutnat v podobě nátěrky na krajíci chleba.
Tip: Vepřové sádlo je skvělým základem domácích mastiček, ale také ho využijete v rámci zábalů při kašli a nachlazení. Mimo jiné je skvělé k promazávání suché kůže.
K čemu využíváte sádlo nejčastěji vy? Přípravu domácích škvarků a sádla si můžete zkusit podle následujícího videoreceptu z naší dílny. Přejeme mnoho úspěchů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře