Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Churros je španělské smažené pečivo z odpalovaného těsta, které svůj název získalo podle tvaru rohů ovce plemene churra. Má specifickou podobu rýhované tyčinky. Díky tomu se při smažení dobře propeče.

Churros mají tvar tyčinek, koleček či kapek. I když rozhodně nepatří mezi dietní moučníky, můžeme si je výjimečně dopřát - jsou totiž křupavé, jemné a s čokoládou chutnají skvěle. Kdo umí připravit odpalované těsto, musí zvládnout i churros.

Jak připravit těsto na churros

Připravíme klasické odpalované těsto. Použijeme máslo nebo olej.

  • 170 ml vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • 2 vejce

Dáme vařit vodu a do horké vložíme máslo, cukr a sůl. Když začne voda vřít, nasypeme do ní hladkou mouku a pečlivě mícháme vařečkou, dokud nezískáme hladkou a měkkou kouli odpalovaného těsta, které se odlupuje od stěn kastrůlku. Po částečném vychladnutí těsta do něj zašleháme vejce.

Jak se dělá churros

Churros se jí horké, protože patří mezi zimní moučníky:

  • Těstem naplníme sáček se zubatou špičkou a rozpálíme olej v pánvi. Ze sáčku vytlačujeme těsto přímo do vroucího oleje (pozor na popálení). Pomocí kuchyňských kleští tyčky obracíme, dokud nezískají červenou barvu. 
  • Každý kousek obalíme v cukru smíchaném se skořicí. Na omáčku si rozpustíme čokoládu s minimálně 70 % kakaa. Přidáme lžičku oleje a špetku chilli. Do omáčky můžeme namočit špičky churros nebo je čokoládou pocákat.

Chcete si připravit své vlastní churros s čokoládovou omáčkou? Vyzkoušejte si jeho přípravu podle našeho videoreceptu. Tvarování tyček je sice nejjednodušší, ale pokud budeme mít řidší těsto, zvládneme i kolečka, rohlíčky nebo jiné tvary:

Sladké drobečky

Pokud preferujeme sladší omáčku, můžeme vynechat chilli a přidat trochu cukru. Jemnost prohloubí čokoláda rozpuštěná v horké  sladké smetaně - ganache. Místo čokolády můžeme připravit karamelovou omáčku nebo rozpustit ve vodní lázni mléčnou čokoládu. Pár kapek rumu, koňaku nebo brandy udělá z moučníku dobrotu, která potěší i naše přátele.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli