Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct mrkvové cukroví? Jde to i bez přidaného cukru. Vyzkoušejte také výtečné mrkvové koláčky a řezy s tvarohovou náplní

I z mrkve můžeme upéct cukroví - je sice netradiční, ale chutná velmi dobře. Jemně strouhaná mrkev mu dá pěknou barvu, citronová kůra výbornou chuť. Toto cukroví potěší i ty, kdo si přejí omezit cukr v jídelníčku.

O mrkvi je známo, že vyniká vysokým obsahem betakarotenu, který se v těle mění na vitamín A. Ten je důležitý pro správnou funkci sítnice a pomáhá udržovat zdravé sliznice a kůži. Betakaroten si mrkev uchová i po uvaření. Zajímavou vlastností mrkve je i sladkost, která se tepelnou úpravou ještě více zvýrazní.

Jak upéct mrkvové cukroví

Cukroví podle našeho receptu neobsahuje žádný cukr, a je už na nás, jestli ho na závěr obalíme v moučkovém cukru, nebo necháme "jen tak". Doporučujeme rovnou upéct ze dvou dávek.

  • Podle základní dávky na těsto potřebujeme 200 g polohrubé mouky, 125 g másla (nebo jiného tuku), 100 g jemně strouhané mrkve, 1/3 prášku do pečiva a citronovou kůru z 1/3 citronu. Na obalení ještě moučkový cukr (případně vanilkový či skořicový).
  • Suroviny zpracujeme na tužší těsto, vyválíme tenký plát a vykrájíme z něj drobné tvary.
  • Kdo chce, může z těsta tvořit malé šátečky a plnit je marmeládou, nebo tvarohovou či jinou náplní.
  • Narovnáme je na plech, vyložený papírem na pečení, a upečeme v předehřáté troubě na 180 °C, po dobu cca 10 minut.
  • Ihned po dopečení kousky obalujeme v moučkovém cukru.
  • Hotové cukroví necháme alespoň dva dny odležet v krabici, aby získalo vláčnost. Do krabice přidáme na poloviny rozkrojené jablko, a pravidelně je měníme.

Následující video předvede názorný postup přípravy mrkvového cukroví:

Sváteční moučníky se strouhanou mrkví

Moučníky získají díky mrkvi nejen pěknou barvu, ale i příjemnou vláčnost. Jemně nastrouhaná mrkev je výbornou surovinou např. pro Vynikající mrkvové řezy nebo Mrkvové minikoláčky s povidly. A co teprve Linecký řez s mrkví a tvarohem:

  • Zpracované mrkvové těsto nejprve necháme odležet, potom jeho polovinu rozložíme na plech, a pokryjeme tvarohovou vrstvou, načechranou sněhem z bílků. Na ni rozložíme druhou polovinu těsta, propícháme vidličkou a upečeme dozlatova.
  • Do druhého dne řezy mírně zvlhnou a budou ještě lepší.
Vyzkoušejte také výborné mrkváče, s jejich pečením poradí náš další článek.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky