Pěnový dort (mousse) z mléčných karamel

Miquel Kuchař: Miquel

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Nepečené a mražené 31 názorů

Suroviny

180 g měkkých mléčných karamelek
4 plátky želatiny
150 ml smetany (na rozpuštění karamel)
2 bílky
250 ml smetany ke šlehání
60 g moučkového cukru
Korpus: pro základ dortu:
3 vejce
55 g cukru krystal
40 g hl. mouky
25 g maizeny
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Plátkovou želatinu namočíme ve studené vodě a necháme nabobtnat.
    Smetanu a karamely za stálého míchání rozpustíme v kastrůlku. Po rozpuštění karamel sundáme z ohně.

  2. Ze želatiny vymačkáme přebytečnou vodu a za stálého míchání vkládáme do smetany s rozpuštěnými karamelami jeden plátek želatiny po druhém. Necháme chladnout.
    Z poloviny cukru a bílků ušleháme sníh. Odložíme stranou.

  3. S druhou polovinou cukru vyšleháme smetanu. Jemnými pohyby spojíme šlehačku se sněhem a pomalu přidáme vychladlou směs karamel a želatiny. Vše dobře a opatrně smícháme.
    Mousse nalijeme do formy, do které jsme si předem na dno položili piškot. Povrch uhladíme a dáme do lednice ztuhnout. Po ztuhnutí zdobíme podle fantazie.

Poznámka

Edit: 7.2.2016. Dnes bych už tento recept nepřidal. Je dost sladký, chtěl jsem ho nechat odstranit, ale nebylo mi vyhověno.

*Tento recept jsem dělal poprvé a uvádím ho tak jak ho mám napsaný. Podle mého názoru by se klidně mohl vynechat moučkový cukr-karamely jsou dost sladké-a ubral bych jeden plátek želatiny.

*Tento recept je na menší dortovou formu.Já jsem dělal individuální dortíky a samotný mousse do skleničky-pohár.

*Na spodek dortu můžeme použít jakýkoliv piškot, rozdrcené sušenky s máslem nebo tento piškot http://www.toprecepty.cz/recept/24516-tarta-mousse....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pěnový dort (mousse) z mléčných karamel

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Děkuji za odpověď. Já to vyzkouším :-)

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    rebeka:pochvala od profesionální fotografky potěší :-8 ;-)

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Martina:bez želatiny nebude konzistence tak kompaktní, bude řidší, ale myslím že do poháru by to šlo i když to nemám odzkoušené.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    páni:-O:-O taková nádhera:-K:-K:-K a unikla mi:-//
    tohle si někdy udělám, vypadá to naprosto luxusně.. foto.. dokonalost sama:yes::yes::yes: tleskám a smekám;-):-):-K:-K

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Co kdybych nedala želatinu, byla by to pěna do poháru? Jako třeba čokoládová? Co myslíte? Poznáte to podle množství surovin?
    Děkuji

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Sníh se může šlehat i ve vodní lázni. Ale asi bych do krému nedával cukr, jak je uvedeno v poznámce nebo bych ho alespoň ubral.

    Odpovědět

  • Libor Libor(neregistrovaný)

    Může se sníh vyšlehat ve vodní lázni?

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Moc hezké:yes:

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Miquel: Díky. Přesně o tomhle postupu jsem uvažovala.;-) Použít pevnou podložku, která se využívá na semifreda. Teď jen sebrat odvahu;-):-D

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Sarovka: 1 plátek želatiny váží cca 1,5 gramu. Když se spodek forem na semifreda dobře utěsní tak by to neměl být problém.
    Sarovka a Katy: Spodek dortíku jsem si vyrojil kulatým vykrajovátkem, podle toho jsem si uřízl proužek piškotu, tak aby mi to vyšlo po celém obvodě kulatého piškotového základu, a kolem tohoto piškotu jsem připevnil pomocí lepící pásky silnou ohebnou folii a pak jsem to naplnil moussem.Když to sestydne tak se odstraní folie a piškot drží svůj tvar;-) UFFF snad jsem to napsal srozumitelně:-)

    Odpovědět

  • Katy Katy(neregistrovaný)

    Jak mám udělat, abych ten piškot měla po obvodu toho krému, tak jak to máte vy?Jinak super, škoda, že nemůžu dát bod :-)

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Jsem naprosto okouzlena:-K Ale mám pár "technických" otázek;-):
    1. plátek želatiny - není možné uvést váhu?
    2. bude mi mousse držet tvar ve formičkách na semifreda?
    3. piškot připevním krémem:-?
    Omlouvám se a děkuji;-)

    Odpovědět

  • Miquel Miquel(autor receptu)

    Děkuji, děkuji, děkuji.
    Pajaska a zizala teď jste mě odhalili;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Migueli,nemáš náhodou hotelovku?To je dílo profíka.Opět nádhera a co je vidět na fotce i struktura pěny hodně povedená.Tvé recepty jsou ukázkou umu a estetiky.Vážně pastva pro oko a určo i pro chuťové buňky.:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Při sváteční příležitosti vyzkouším, prozatím si recept uložím. A pošlu bod.:yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: karamel recept karamelova pena pěnový pohár karamelový dort mléčné karamelky mlečné recepty kolik váží plátek želatiny karamelova pena do dortu recept na karamelu vy dort karamelový dort recept karamelový mousse recept karamelový pohár recept dort karamel recept na dort karamelový mousse krém z mléčných karamel karamel plněný sváteční mousse dort od food bloggerů karamelová pěna mousse domaci mlecne karamely krem

Zapomněl/a jsem heslo