Chyby při chystání těst na cukroví: Těsta mají různou potřebu zpracování i odležení
S blížícím se adventem se začínáme připravovat na pečení vánočního cukroví. V přípravě a zpracování jednotlivých těst se však dá chybovat. Obzvláště, pokud máte za to, že všechna těsta se zpracovávají stejně.
Že jsou všechna těsta téměř stejná a zpracovávají se identicky? Nenechte se mýlit, každé těsto je jiné, což platí i v případě těst na vánoční cukroví. Buďte předem připraveni na jejich vypracování a obeznamte se s jejich potřebou odležení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při zpracování těst na cukroví
Nenechte si nakukat, že se vše připravuje stejně nebo dokonce jen "od oka" - žádné od oka totiž neexistuje. Recepty na vánoční cukroví jsou namyšlené tak, abyste byli s výsledkem naprosto spokojeni, a tak je potřeba je dodržovat v každém jejich bodě.
- Bez kvalitních surovin nedocílíte kvalitního výsledku, to je zkrátka holý a neměnný fakt. Zapomeňte na nedobré náhražky másla a další co nejlevnější suroviny. Vánoce jsou jednou do roka, tak je namístě se pořádně rozmazlovat.
- Žádné množství surovin nelze pojmenovat slovem "přibližně" - tak můžete zkusit připravit polévku, ale rozhodně ne těsta na vánoční cukroví. Je potřeba dodržovat jasně daný poměr surovin, aby těsto drželo tvar a bylo dobré.
- Příliš mnoho mouky je problémem u každého těsta. Nepřidávejte žádnou mouku navíc, těsta na cukroví ve většině případů potřebují odležení v lednici, díky čemuž značně ztuhnou - nadbytkem mouky se stane cukroví příliš tvrdým.
- Mnoho těst na vánoční cukroví potřebuje odležení v lednici. Není však vhodné tento postup vztahovat na všechna těsta, neboť např. těsto na zázvorky se zpracovává vykrajováním ihned, aby se poté vykrájené tvary nechaly oschnout.
- Zatímco jedno těsto potřebuje pečlivé propracování, jiné se připravuje pouze nezbytně dlouhou dobu tak, aby došlo pouze k nutnému spojení surovin. A právě tato těsta dlouhým zpracováním mohou být ve výsledku příliš hutná. Mezi těsta, která potřebují rychlé zpracování, patří například oblíbené linecké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Je nezbytné mít na paměti, že na vánoční cukroví se připravuje mnoho různých těst a každé z nich má jiný postup přípravy, jiné potřeby odležení i vypracování do finální podoby cukroví. Myslete na to včas, ať potom nejste zklamaní výsledkem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře