Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při chystání těst na cukroví: Těsta mají různou potřebu zpracování i odležení
Zdroj: Freepik, gpointstudio

S blížícím se adventem se začínáme připravovat na pečení vánočního cukroví. V přípravě a zpracování jednotlivých těst se však dá chybovat. Obzvláště, pokud máte za to, že všechna těsta se zpracovávají stejně.

Že jsou všechna těsta téměř stejná a zpracovávají se identicky? Nenechte se mýlit, každé těsto je jiné, což platí i v případě těst na vánoční cukroví. Buďte předem připraveni na jejich vypracování a obeznamte se s jejich potřebou odležení.

Chyby při zpracování těst na cukroví

Nenechte si nakukat, že se vše připravuje stejně nebo dokonce jen "od oka" - žádné od oka totiž neexistuje. Recepty na vánoční cukroví jsou namyšlené tak, abyste byli s výsledkem naprosto spokojeni, a tak je potřeba je dodržovat v každém jejich bodě.

  1. Bez kvalitních surovin nedocílíte kvalitního výsledku, to je zkrátka holý a neměnný fakt. Zapomeňte na nedobré náhražky másla a další co nejlevnější suroviny. Vánoce jsou jednou do roka, tak je namístě se pořádně rozmazlovat.
  2. Žádné množství surovin nelze pojmenovat slovem "přibližně" - tak můžete zkusit připravit polévku, ale rozhodně ne těsta na vánoční cukroví. Je potřeba dodržovat jasně daný poměr surovin, aby těsto drželo tvar a bylo dobré.
  3. Příliš mnoho mouky je problémem u každého těsta. Nepřidávejte žádnou mouku navíc, těsta na cukroví ve většině případů potřebují odležení v lednici, díky čemuž značně ztuhnou - nadbytkem mouky se stane cukroví příliš tvrdým.
  4. Mnoho těst na vánoční cukroví potřebuje odležení v lednici. Není však vhodné tento postup vztahovat na všechna těsta, neboť např. těsto na zázvorky se zpracovává vykrajováním ihned, aby se poté vykrájené tvary nechaly oschnout.
  5. Zatímco jedno těsto potřebuje pečlivé propracování, jiné se připravuje pouze nezbytně dlouhou dobu tak, aby došlo pouze k nutnému spojení surovin. A právě tato těsta dlouhým zpracováním mohou být ve výsledku příliš hutná. Mezi těsta, která potřebují rychlé zpracování, patří například oblíbené linecké.

Je nezbytné mít na paměti, že na vánoční cukroví se připravuje mnoho různých těst a každé z nich má jiný postup přípravy, jiné potřeby odležení i vypracování do finální podoby cukroví. Myslete na to včas, ať potom nejste zklamaní výsledkem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky