Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 chyb při přípravě bešamelu: Rozhodující je správná konzistence i výsledná chuť
Zdroj: Toprecepty

Bešamel představuje základní omáčku, ze které se následně připravují omáčky složitější. Tvoří ho tři základní suroviny - máslo, mouka a mléko. Základním bešamelem se prokládají lasagne nebo polévají zapékaná jídla.

Jestli máte rádi dokonale husté, smetanové a krémové omáčky, jistě jste se již s bešamelem setkali a víte, že je ve Francii považován za takzvanou mateřskou omáčku. Jeho jemná chuť a sytivost si vás získá, pokud ho připravíte správně.

Chyby při přípravě bešamelu

Na následujících řádcích se seznámíte s nejčastějšími chybami, kterých se můžete během přípravy bešamelu dopustit. Pokud o nich však budete vědět s předstihem, snadno si na ně vzpomenete a při vaření se jim s lehkostí vyhnete.

  1. Připálení mouky nebo již vznikajícího bešamelu znamená "jen" dvě věci: nedobrou (pa)chuť a nutnost začít znovu, neboť takový bešamel nelze použít.
  2. Bešamel plný hrudek prozradí, že jste nedostatečně rozmíchali přidávanou mouku, nebo jste do hrnce přilili studené mléko. Tuto chybu však snadno napravíte použitím metličky a důkladného rozmíchání bešamelu dohladka.
  3. Příliš hustý bešamel snadno naředíte další várkou teplého mléka (či smetany). Přilévejte ho však po malých dávkách, abyste vzápětí neřešili opačný problém.
  4. Naopak řídký bešamel lze dodatečně zahustit trochou hladké mouky, kterou je potřeba pořádně rozmíchat. Také můžete nechat směs na mírném plamenu déle provařit, aby se zredukovala. Bešamel však ztuhne i během chladnutí.
  5. Trápí vás mdlá, nevýrazná chuť bešamelu? Nejspíš jste ho vařili příliš dlouho, a tak chuť i aroma muškátového oříšku vyprchaly. Koření proto přidávejte až na úplném konci vaření, abyste bešamelu zajistili dostatečné ochucení.

Bešamel je velmi variabilní, proto do něj nemusíte v závěru přípravy používat jen sůl, pepř a muškátový oříšek. Skvěle se v něm vyjímají také čerstvě nasekané bylinky, česnek nebo sýr. Pokud byste si rádi jeho přípravu zkusili, stačí zhlédnout náš videorecept na výborné lasagne, ve kterém vás jeho přípravou provedeme:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli