5 chyb při přípravě bešamelu: Rozhodující je správná konzistence i výsledná chuť
Bešamel představuje základní omáčku, ze které se následně připravují omáčky složitější. Tvoří ho tři základní suroviny - máslo, mouka a mléko. Základním bešamelem se prokládají lasagne nebo polévají zapékaná jídla.
Jestli máte rádi dokonale husté, smetanové a krémové omáčky, jistě jste se již s bešamelem setkali a víte, že je ve Francii považován za takzvanou mateřskou omáčku. Jeho jemná chuť a sytivost si vás získá, pokud ho připravíte správně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě bešamelu
Na následujících řádcích se seznámíte s nejčastějšími chybami, kterých se můžete během přípravy bešamelu dopustit. Pokud o nich však budete vědět s předstihem, snadno si na ně vzpomenete a při vaření se jim s lehkostí vyhnete.
- Připálení mouky nebo již vznikajícího bešamelu znamená "jen" dvě věci: nedobrou (pa)chuť a nutnost začít znovu, neboť takový bešamel nelze použít.
- Bešamel plný hrudek prozradí, že jste nedostatečně rozmíchali přidávanou mouku, nebo jste do hrnce přilili studené mléko. Tuto chybu však snadno napravíte použitím metličky a důkladného rozmíchání bešamelu dohladka.
- Příliš hustý bešamel snadno naředíte další várkou teplého mléka (či smetany). Přilévejte ho však po malých dávkách, abyste vzápětí neřešili opačný problém.
- Naopak řídký bešamel lze dodatečně zahustit trochou hladké mouky, kterou je potřeba pořádně rozmíchat. Také můžete nechat směs na mírném plamenu déle provařit, aby se zredukovala. Bešamel však ztuhne i během chladnutí.
- Trápí vás mdlá, nevýrazná chuť bešamelu? Nejspíš jste ho vařili příliš dlouho, a tak chuť i aroma muškátového oříšku vyprchaly. Koření proto přidávejte až na úplném konci vaření, abyste bešamelu zajistili dostatečné ochucení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bešamel je velmi variabilní, proto do něj nemusíte v závěru přípravy používat jen sůl, pepř a muškátový oříšek. Skvěle se v něm vyjímají také čerstvě nasekané bylinky, česnek nebo sýr. Pokud byste si rádi jeho přípravu zkusili, stačí zhlédnout náš videorecept na výborné lasagne, ve kterém vás jeho přípravou provedeme:
Komentáře