Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce bez perníčků? Pro mnoho z nás naprosto nemyslitelné! Ovšem s nedobrým cukrovím také nikoho nepotěšíte. Prozradíme vám, jaké chyby často provází přípravu a pečení perníčků, abyste jim mohli včas předejít.

Perníčky se pečou mezi prvními druhy cukroví, aby měly dostatek času ke změknutí. K dispozici je však mnoho receptů na měkké perníčky, na kterých si můžete pochutnávat záhy po vychladnutí. Jak předejít chybám, které by výsledek pokazily?

Chyby během přípravy a pečení perníčků

Na následujících řádcích vás seznámíme s nejčastějšími chybami, kterých se můžete (byť nevědomky) během přípravy perníčků dopustit. Nebojte, všemu lze předejít.

  1. Kvalita surovin je nepopiratelná, stejně jako identická teplota (nejlépe pokojová) všech ingrediencí. Nešiďte se, rozmazlujte se! Nekvalitní suroviny se mohou podepsat na výsledné chuti i vzhledu perníčků, které jsou puchýřkaté.
  2. Obě suroviny, máslo i med, musí mít tekutou konzistenci, aby se perníkové těsto správně povedlo. Ovšem pozor, rozhodně nesmí být horké, těsto by se spařilo.
  3. Drolivému a nepoddajnému těstu na perníčky snadno předejdete jeho důkladným propracováním. Dopřejte mu čas a poté ho nechte řádně odležet.
  4. Slepené perníčky jsou noční můrou nejedné hospodyňky. Proto vykrajované tvary pokládejte na připravený plech vyložený pečicím papírem v dostatečném rozestupu - perníčky během pobytu v troubě totiž znatelně nabydou.
  5. Hutné těsto značí mnoho mouky, což se vám vymstí ve výsledku, protože perníčky budou příliš tvrdé a nedobré. Nepřidávejte do těsta mouku navíc.
  6. Tvrdé a popraskané perníčky jsou výsledkem zbytečně vysoké teploty v troubě nebo příliš dlouhé doby jejich pečení. Dodržujte vámi vybraný recept.
  7. Naopak při nízké teplotě pečení perníčky nevyběhnou, budou nízké a hutné.
  8. Matným a pórovitým perníčkům se dá snadno vyhnout. Ihned po upečení a vytažení z trouby je potřete rozšlehaným vejcem. Budou krásně lesklé a hladké, takže se vám budou o poznání lépe zdobit bílkovou polevou.

Po upečení, potření důkladně rozšlehaným vejcem a alespoň krátkém odležení můžete perníčky libovolně zdobit - například poléváním čokoládou či jemnými tahy bílkovou polevou. Upečete si s námi perníčky naší Haničky podle videa?

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli