Chyby při přípravě perníčků: Jemná práce s těstem se vám odvděčí dokonalou chutí
Vánoce bez perníčků? Pro mnoho z nás naprosto nemyslitelné! Ovšem s nedobrým cukrovím také nikoho nepotěšíte. Prozradíme vám, jaké chyby často provází přípravu a pečení perníčků, abyste jim mohli včas předejít.
Perníčky se pečou mezi prvními druhy cukroví, aby měly dostatek času ke změknutí. K dispozici je však mnoho receptů na měkké perníčky, na kterých si můžete pochutnávat záhy po vychladnutí. Jak předejít chybám, které by výsledek pokazily?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby během přípravy a pečení perníčků
Na následujících řádcích vás seznámíme s nejčastějšími chybami, kterých se můžete (byť nevědomky) během přípravy perníčků dopustit. Nebojte, všemu lze předejít.
- Kvalita surovin je nepopiratelná, stejně jako identická teplota (nejlépe pokojová) všech ingrediencí. Nešiďte se, rozmazlujte se! Nekvalitní suroviny se mohou podepsat na výsledné chuti i vzhledu perníčků, které jsou puchýřkaté.
- Obě suroviny, máslo i med, musí mít tekutou konzistenci, aby se perníkové těsto správně povedlo. Ovšem pozor, rozhodně nesmí být horké, těsto by se spařilo.
- Drolivému a nepoddajnému těstu na perníčky snadno předejdete jeho důkladným propracováním. Dopřejte mu čas a poté ho nechte řádně odležet.
- Slepené perníčky jsou noční můrou nejedné hospodyňky. Proto vykrajované tvary pokládejte na připravený plech vyložený pečicím papírem v dostatečném rozestupu - perníčky během pobytu v troubě totiž znatelně nabydou.
- Hutné těsto značí mnoho mouky, což se vám vymstí ve výsledku, protože perníčky budou příliš tvrdé a nedobré. Nepřidávejte do těsta mouku navíc.
- Tvrdé a popraskané perníčky jsou výsledkem zbytečně vysoké teploty v troubě nebo příliš dlouhé doby jejich pečení. Dodržujte vámi vybraný recept.
- Naopak při nízké teplotě pečení perníčky nevyběhnou, budou nízké a hutné.
- Matným a pórovitým perníčkům se dá snadno vyhnout. Ihned po upečení a vytažení z trouby je potřete rozšlehaným vejcem. Budou krásně lesklé a hladké, takže se vám budou o poznání lépe zdobit bílkovou polevou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po upečení, potření důkladně rozšlehaným vejcem a alespoň krátkém odležení můžete perníčky libovolně zdobit - například poléváním čokoládou či jemnými tahy bílkovou polevou. Upečete si s námi perníčky naší Haničky podle videa?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře