Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninové saláty jsou skvělou, lehkou přílohou k masu i grilovaným sýrům, avšak pochutnat si na nich můžete i v podobě hlavního chodu. Zásadní je vyvarovat se nejčastějších chyb, kterých se během přípravy lze dopustit.

Jen na dobře připravených zeleninových salátech si můžeme pochutnat - a právě proto vám přinášíme výčet nejčastějších chyb, které nás mohou během jejich přípravy potkat. Předejděte jim a vychutnejte si svěží a lehký pokrm plný chutí.

Chyby při přípravě zeleninového salátu

Nemusíte se obávat, následujícím chybám snadno předejdete - obzvláště, když už budete předem vědět, na co si dát pozor, abyste mohli připravit chutné jídlo.

  1. Kvalitu a čerstvost potřebných surovin není radno podceňovat, proto volte ověřené obchody nebo ještě lépe farmářské trhy či vlastní výpěstky.
  2. Omývání zeleniny je jasnou podmínkou pro její další zpracování, buďte pečliví.
  3. Povadlému salátu ještě před servírováním předejdete snadno tak, že namísto trhání listy salátu pokrájíte na menší kousky ostrým nožem.
  4. Nezapomínejte na tuky, které jsou zdrojem energie i chuti. Použít můžete panenský olivový olej, ale také semínka, nesolené ořechy nebo avokádo.
  5. Žádné obavy ze sacharidů, pokud do salátu přidáte bulgur, quinou nebo kuskus, rozhodně tím nic nezkazíte, naopak - salát bude výživnější a sytější.
  6. Se špatně ochuceným salátem nikoho neoslníte. Nenechávejte nic náhodě a vsaďte na ověřené postupy při přípravě salátových zálivek.
  7. Jíme i očima, proto zapomeňte na nedbale pokrájenou zeleninu různě velkých kousků. Dejte si záležet na velikost i vhodnou volbu použitých surovin.
  8. "Hladové saláty", které nezasytí, nejsou vůbec oblíbené - salát doplňte ořechy, semínky, vejci, kuřecím masem, rybou, sýrem, tofu nebo klíčky.
  9. Pozor na nezdravé zálivky - takový majonézový přeliv vám (kromě chuti) opravdu nic nedá. Zkuste raději zálivku z oleje, octa, soli, pepře a bylinek.
  10. Nevábně vypadající salát? Ihned po přípravě ho uložte do chladu, v opačném případě zelenina povadne a salát přestane být chutný.
  11. Méně je někdy více, přesně to platí i při přípravě množství salátu. Udělejte jen takové množství, které ihned sníte.

Také nezapomeňte popouštět uzdu své fantazii a nepřipravujte stále dokola tu samou kombinaci zeleniny a salátu. Vyzkoušejte nové chutě, ať už jde o suroviny, nebo jiný typ zálivky. Zkusíte mrkvový salát s klíčky a limetkovou zálivkou?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli