11 chyb při přípravě zeleninových salátů: Trhání listů i špatné ochucení nenadchne
Zeleninové saláty jsou skvělou, lehkou přílohou k masu i grilovaným sýrům, avšak pochutnat si na nich můžete i v podobě hlavního chodu. Zásadní je vyvarovat se nejčastějších chyb, kterých se během přípravy lze dopustit.
Jen na dobře připravených zeleninových salátech si můžeme pochutnat - a právě proto vám přinášíme výčet nejčastějších chyb, které nás mohou během jejich přípravy potkat. Předejděte jim a vychutnejte si svěží a lehký pokrm plný chutí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě zeleninového salátu
Nemusíte se obávat, následujícím chybám snadno předejdete - obzvláště, když už budete předem vědět, na co si dát pozor, abyste mohli připravit chutné jídlo.
- Kvalitu a čerstvost potřebných surovin není radno podceňovat, proto volte ověřené obchody nebo ještě lépe farmářské trhy či vlastní výpěstky.
- Omývání zeleniny je jasnou podmínkou pro její další zpracování, buďte pečliví.
- Povadlému salátu ještě před servírováním předejdete snadno tak, že namísto trhání listy salátu pokrájíte na menší kousky ostrým nožem.
- Nezapomínejte na tuky, které jsou zdrojem energie i chuti. Použít můžete panenský olivový olej, ale také semínka, nesolené ořechy nebo avokádo.
- Žádné obavy ze sacharidů, pokud do salátu přidáte bulgur, quinou nebo kuskus, rozhodně tím nic nezkazíte, naopak - salát bude výživnější a sytější.
- Se špatně ochuceným salátem nikoho neoslníte. Nenechávejte nic náhodě a vsaďte na ověřené postupy při přípravě salátových zálivek.
- Jíme i očima, proto zapomeňte na nedbale pokrájenou zeleninu různě velkých kousků. Dejte si záležet na velikost i vhodnou volbu použitých surovin.
- "Hladové saláty", které nezasytí, nejsou vůbec oblíbené - salát doplňte ořechy, semínky, vejci, kuřecím masem, rybou, sýrem, tofu nebo klíčky.
- Pozor na nezdravé zálivky - takový majonézový přeliv vám (kromě chuti) opravdu nic nedá. Zkuste raději zálivku z oleje, octa, soli, pepře a bylinek.
- Nevábně vypadající salát? Ihned po přípravě ho uložte do chladu, v opačném případě zelenina povadne a salát přestane být chutný.
- Méně je někdy více, přesně to platí i při přípravě množství salátu. Udělejte jen takové množství, které ihned sníte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Také nezapomeňte popouštět uzdu své fantazii a nepřipravujte stále dokola tu samou kombinaci zeleniny a salátu. Vyzkoušejte nové chutě, ať už jde o suroviny, nebo jiný typ zálivky. Zkusíte mrkvový salát s klíčky a limetkovou zálivkou?
Komentáře