Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Práce s kynutým těstem vyžaduje alespoň základní zkušenosti v kuchyni. Pokud však dodržíte jasně daná pravidla pro jeho zadělání a zpracování, není se čeho bát. Připravte se, obrňte trpělivostí a hurá do toho.

Kynuté těsto je základem k pečení buchet, koláčů, housek, rohlíků, chlebů, ale například i mazanců a vánoček. Jeho zpracování však mnohdy protínají chyby, jejichž důsledkem mohou být nepodarky - tvrdé, hutné či chuťově nedobré pečivo.

Chyby při zadělávání a zpracování kynutého těsta

Na následujících řádcích vás seznámíme s nejčastějšími chybami, kterých se začátečníci často dopouštějí při práci s kynutým těstem.

  1. Prvotní chybou je použití surovin rozdílných teplot, což vede k nesprávnému kynutí těsta. Potřebné ingredience si proto včas uložte na pracovní plochu.
  2. Příprava kvásku vyžaduje taktéž jemnou a důslednou práci. Jestliže kvásek nenaběhl, je možné, že jste použili staré droždí nebo příliš horkou vodu, která zabila kvasinky. Voda musí být vždy vlažná a nikdy nesmí přesahovat 40 °C.
  3. Nedobrá chuť pečiva s drožďovým "ocáskem" značí přílišné množství droždí. Pro lepší chuť je vhodné použít prefermenty a zajistit dodržování receptu.
  4. Nesprávně vypracované těsto je hutné, trhavé a nedobré. Dopřejte těstu dostatek času ve vašich rukou, odměnou vám bude dokonale vláčný výsledek.
  5. Kynutí těsta skrývá mnoho nástrah. Abyste docílili správného vykynutí těsta, musí být uloženo na teplém místě bez průvanu. Také je potřeba, aby bylo těsto v míse zakryté, ať už utěrkou, nebo potravinářskou fólií, aby neosychalo.
  6. Oschlé těsto je těstem nedobrým - vzniklá pevná krusta neumožňuje těstu správně kynout, a to neznačí nic dobrého. Těsto pečlivě zakrývejte utěrkou.
  7. Dvojité kynutí těsta je jedním ze základních předpokladů skvělého výsledku. Těsto nechte kynout v míse do dvojnásobku a poté ho nechte opětovně kynout vytvarované (a přikryté), ať už do tvaru koláčů, housek nebo vánočky.
  8. Nedokynuté těsto se to bude snažit v troubě "dohnat", a tak spolu s rychlým naběhnutím značně popraská. Dopřejte mu dostatek času v míse i na plechu.
  9. Naopak překynuté těsto nejpozději v troubě spadne a bude hutné a nedobré. Někdy vás může zachránit jeho propracování a opětovné kynutí jako na začátku.

Práce s kynutým těstem se může zdát složitou, ovšem jen do okamžiku, kdy mu propadnete - je to odpočinek i terapie zároveň, a navíc vám pod rukama vzniká vynikající pečivo, a to sladké i slané. Upečete si s námi kynuté buchty podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky