Chyby při zadělávání a zpracování kynutého těsta: Nejen dvojité kynutí je nezbytné
Práce s kynutým těstem vyžaduje alespoň základní zkušenosti v kuchyni. Pokud však dodržíte jasně daná pravidla pro jeho zadělání a zpracování, není se čeho bát. Připravte se, obrňte trpělivostí a hurá do toho.
Kynuté těsto je základem k pečení buchet, koláčů, housek, rohlíků, chlebů, ale například i mazanců a vánoček. Jeho zpracování však mnohdy protínají chyby, jejichž důsledkem mohou být nepodarky - tvrdé, hutné či chuťově nedobré pečivo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při zadělávání a zpracování kynutého těsta
Na následujících řádcích vás seznámíme s nejčastějšími chybami, kterých se začátečníci často dopouštějí při práci s kynutým těstem.
- Prvotní chybou je použití surovin rozdílných teplot, což vede k nesprávnému kynutí těsta. Potřebné ingredience si proto včas uložte na pracovní plochu.
- Příprava kvásku vyžaduje taktéž jemnou a důslednou práci. Jestliže kvásek nenaběhl, je možné, že jste použili staré droždí nebo příliš horkou vodu, která zabila kvasinky. Voda musí být vždy vlažná a nikdy nesmí přesahovat 40 °C.
- Nedobrá chuť pečiva s drožďovým "ocáskem" značí přílišné množství droždí. Pro lepší chuť je vhodné použít prefermenty a zajistit dodržování receptu.
- Nesprávně vypracované těsto je hutné, trhavé a nedobré. Dopřejte těstu dostatek času ve vašich rukou, odměnou vám bude dokonale vláčný výsledek.
- Kynutí těsta skrývá mnoho nástrah. Abyste docílili správného vykynutí těsta, musí být uloženo na teplém místě bez průvanu. Také je potřeba, aby bylo těsto v míse zakryté, ať už utěrkou, nebo potravinářskou fólií, aby neosychalo.
- Oschlé těsto je těstem nedobrým - vzniklá pevná krusta neumožňuje těstu správně kynout, a to neznačí nic dobrého. Těsto pečlivě zakrývejte utěrkou.
- Dvojité kynutí těsta je jedním ze základních předpokladů skvělého výsledku. Těsto nechte kynout v míse do dvojnásobku a poté ho nechte opětovně kynout vytvarované (a přikryté), ať už do tvaru koláčů, housek nebo vánočky.
- Nedokynuté těsto se to bude snažit v troubě "dohnat", a tak spolu s rychlým naběhnutím značně popraská. Dopřejte mu dostatek času v míse i na plechu.
- Naopak překynuté těsto nejpozději v troubě spadne a bude hutné a nedobré. Někdy vás může zachránit jeho propracování a opětovné kynutí jako na začátku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Práce s kynutým těstem se může zdát složitou, ovšem jen do okamžiku, kdy mu propadnete - je to odpočinek i terapie zároveň, a navíc vám pod rukama vzniká vynikající pečivo, a to sladké i slané. Upečete si s námi kynuté buchty podle videa?
Komentáře