Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mascarpone je čerstvý smetanový sýr, který pochází z italské Lombardie. Vyrábí se z tučné smetany z kravského mléka. Můžeme z něj připravit sladký krém na dorty a zákusky, jemnou nadýchanou pěnu i slanou pomazánku.

Nahradit mascarpone není tak těžké - ale musíme počítat se změnou chuti a struktury moučníku. Mascarpone obsahuje až 40 % tuku a v krémech a náplních zajišťuje pevnost, hustotu a jemnou smetanovou chuť, která je jedinečná.

Čím nahradit mascarpone 

Pokud nemáme doma mascarpone, musíme improvizovat:

  • Jediná surovina, která může nahradit mascarpone, je 40–48% smetana, ušlehaná se ztužovačem. Jiné ingredience změní více či méně chuť krému. 
  • Mascarpone nahradíme také tvarohem, jogurtem, zakysanou smetanou či ricottou, které krému dodají jemně kyselkavou svěží chuť.
  • Sýr lučina, gervais či Philadelphia, vyšlehané se smetanou, drží dobře tvar a bývají i součástí nepečených dortů.
Mascarpone se hodí nejen na plnění a ozdobení dortů, ale i na přípravu báječných nepečených moučníků. Když nemáme čerstvý smetanový sýr k dispozici, musíme si vystačit například s tvarohem - ale i z něj připravíme výborný dort, jak můžete vidět v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky