Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do dortů používáme nejrůznější krémy a náplně. Zdobení si opravdu užijeme, abychom svůj výtvor dotvořili k dokonalosti. Ale nejprve si musíme poradit s rozkrájením upečeného dortového korpusu. Vyzkoušejte jednoduchý trik a tato činnost pro Vás bude otázkou chvilky.

Určitě není vhodné vzít obyčejný krátký kuchyňský nůž, takový postup by byl už od začátku odsouzen k neúspěchu. Vyzkoušejte raději osvědčené postupy, které nezklamou.

Jak prokrajovat dort

Připravíme si upečený korpus - raději použijeme upečený z předešlého dne než čerstvě vytažený z trouby a právě zchladlý. Prokrojíme ho na dva nebo tři rovné pláty, které naplníme. Video nám názorně ukáže dvě možnosti postupu při prokrajování.

  1. Dort prokrojíme cukrářským nožem. Nůž je dostatečně dlouhý a ostrý, proto nám umožní rovný řez. Postupně jím prokrajujeme korpus dokola směrem do středu. Jednou rukou krájíme ve vodorovné poloze - stále ve stejné výškové úrovni, druhou rukou přitom korpus nahoře přidržujeme a pozvolna jím otáčíme. 
  2. Dort prokrojíme pomocí nitě. Nejprve dokola ostrým nožem nakrojíme korpus (asi 3 cm), potom po celém obvodu do rýhy natáhneme niť. Zavážeme ji a utahujeme, dokud korpus neprokrojíme. Tato možnost je velmi pohodlná a rychlá, postup připomíná krájení knedlíků nití.
  3. Další možností je použít strunový kráječ na dorty. Práce s ním je snadná, můžeme si dokonce jednoduše nastavit výšku plátu. V kuchyni nám ale další pomocník bude zabírat místo a vyplatí se ho koupit pouze v případě, že dorty připravujeme častěji.

Přejeme, ať se vám dort povede a obdarovaného potěší.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky