Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mascarpone je krémový sýr z tučné smetany, který známe především z receptu na pravé italské tiramisu. Díky své jemné chuti i konzistenci, je velmi oblíbený především v dezertech, v omáčkách i v těstovinách.

Krémové mascarpone najdete v mnohých dezertech, které obohatí a vylepší svou jemnou chutí a krémovostí. Jedná se o čerstvý sýr, který pochází z Itálie a stal se hlavní surovinou lahodného dezertu, známého pod názvem Tiramisu.

Jak nahradit mascarpone

Přestože mascarpone není v dnešní době těžké sehnat, běžně jej nenajdeme v lednici, díky tomu se začaly hledat náhražky, které by se tomuto sýru připodobnily. Nahradit ho mohou tyto produkty:

  1. Pravá lučina: Tento krémový sýr stačí smíchat s vyšlehanou šlehačkou 1:1 a získáte velmi povedenou náhradu mascarpone.
  2. Ricotta: Skvělou alternativou je také ricotta, která mascarpone dokáže zastoupit v cheessecaku.
  3. Tvaroh: Smíchaný tučný tvaroh se zakysanou smetanou vytvoří dokonalou konzistenci, která se hodí jak do slaných, tak i do sladkých receptů.
  4. Pomazánkové máslo: Toto máslo lze použít jako levnější alternativu především do receptu na Tiramisu. Vybírejte máslo nesolené nebo s příchutí vanilky.
  5. Jogurt: Do sladkých pohárů se nebojte použít kvalitní, hustý jogurt, případně zakysanou smetanu.
Pojďte si vyzkoušet dezert k odpolední kávě z mascarpone a šlehačky. Krém báječně doplní čerstvé jahody a nadrcené sušenky. Věděli jste, že si můžete připravit domácí mascarpone pouze ze dvou surovin? Napište nám, jak se vám povedlo.
Přejeme dobrou chuť.

Komentáře (1)

Pomazánkové másla a lučina obsahují sůl, tudíž nimi mascarpone určitě nenahradíme, protože jsou výrazně slané. Tvarohem jej taky nenahradíme, protože má úplně jinou konzistenci.
A v globálu jej nenahradíme ničím spomenutým, protože mascarpone se označuje jako heavy cream, čili těžká smetana. Mascarpone má až 70% tuku, což tvaroh určitě nemá...

Další tipy a triky