Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou: Zahřejte se u talíře plného vůní
Krémová, krásně oranžová polévka na podzim nemusí být jen z dýně. Tento recept nabízí variantu s cizrnou a mrkví, díky nimž má polévka sytou barvu a směs koření jí dodá výraznou chuť. Vyzkoušejte s námi tuto polévku.
Polévka, ve které je luštěnina, v tomto případě cizrna, krom jiného výborně zasytí a doplní zásobu potřebných bílkovin. Také podpoří naše trávení a povzbudí imunitní systém. Stejně tak mrkev, zázvor, kurkuma a kari, které tvoří základ polévky, mají blahodárné a pozitivní účinky na naši celkovou pohodu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou
Doporučujeme nahlédnout přímo do receptu na cizrnovo-mrkvovou polévku se zázvorem a kurkumou, kde najdete seznam potřebných surovin, který si můžete odškrtávat.
- Důležitý základ polévky připravte tak, že v hrnci na rozehřátém oleji orestujete na kostičky nakrájenou cibuli, oloupaný a na kousky nakrájený zázvor a nadrobno nasekaný česnek. Tip: Nemáte-li rádi příliš ostré chutě nebo připravujete polévku pro děti, zázvoru výrazně uberte nebo ho zcela vynechte.
- Vše společně opékejte asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte muškátový oříšek, mletý zázvor, kurkumu a kari a ještě zhruba minutu restujte, aby se koření krásně rozvonělo.
- Potom do hrnce přidejte oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev, krátce ji orestujte a následně vše zalijte zeleninovým vývarem.
- Přidejte cizrnu z plechovky i s tekutinou, přikryjte pokličkou a vařte na středním ohni asi 20–25 minut, dokud mrkev nezměkne. Cizrnu můžete také uvařit, jen je potřeba ji mít namočenou několik hodin dopředu a doba varu samotné cizrny se pohybuje okolo 50 minut.
- Polévku poté rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte posypanou nasekanými vlašskými ořechy, červeným pepřem a čerstvou petrželkou.
Čerstvý zázvor, který se přidává do polévky, nemusíte spotřebovat celý. Podívejte se, jak uchovat zbytek čerstvého zázvoru, který pak budete mít po ruce, až si z něj budete chtít připravit podpůrný čaj. Přejeme pevné zdraví a dobrou chuť.
Komentáře