Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou: Zahřejte se u talíře plného vůní
Zdroj: pixabay

Krémová, krásně oranžová polévka na podzim nemusí být jen z dýně. Tento recept nabízí variantu s cizrnou a mrkví, díky nimž má polévka sytou barvu a směs koření jí dodá výraznou chuť. Vyzkoušejte s námi tuto polévku.

Polévka, ve které je luštěnina, v tomto případě cizrna, krom jiného výborně zasytí a doplní zásobu potřebných bílkovin. Také podpoří naše trávení a povzbudí imunitní systém. Stejně tak mrkev, zázvor, kurkuma a kari, které tvoří základ polévky, mají blahodárné a pozitivní účinky na naši celkovou pohodu. 

Cizrnovo-mrkvová polévka se zázvorem a kurkumou

Doporučujeme nahlédnout přímo do receptu na cizrnovo-mrkvovou polévku se zázvorem a kurkumou, kde najdete seznam potřebných surovin, který si můžete odškrtávat. 

  1. Důležitý základ polévky připravte tak, že v hrnci na rozehřátém oleji orestujete na kostičky nakrájenou cibuli, oloupaný a na kousky nakrájený zázvor a nadrobno nasekaný česnek. Tip: Nemáte-li rádi příliš ostré chutě nebo připravujete polévku pro děti, zázvoru výrazně uberte nebo ho zcela vynechte.
  2. Vše společně opékejte asi pět minut, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte muškátový oříšek, mletý zázvor, kurkumu a kari a ještě zhruba minutu restujte, aby se koření krásně rozvonělo.
  3. Potom do hrnce přidejte oškrábanou a na kousky nakrájenou mrkev, krátce ji orestujte a následně vše zalijte zeleninovým vývarem.
  4. Přidejte cizrnu z plechovky i s tekutinou, přikryjte pokličkou a vařte na středním ohni asi 20–25 minut, dokud mrkev nezměkne. Cizrnu můžete také uvařit, jen je potřeba ji mít namočenou několik hodin dopředu a doba varu samotné cizrny se pohybuje okolo 50 minut.
  5. Polévku poté rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, podle chuti osolte a opepřete.
  6. Podávejte posypanou nasekanými vlašskými ořechy, červeným pepřem a čerstvou petrželkou.

Čerstvý zázvor, který se přidává do polévky, nemusíte spotřebovat celý. Podívejte se, jak uchovat zbytek čerstvého zázvoru, který pak budete mít po ruce, až si z něj budete chtít připravit podpůrný čaj. Přejeme pevné zdraví a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli