Srnčí hřbet s kandovaným ovocem

Suroviny

2 vejce
80 g cukru moučka
100 g másla
130 g hladké mouky
hrst hrozinek
hrst kandovaného ovoce
rum
1/2 prášku do pečiva
citronová nebo pomerančová kůra
máslo/olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
čokoláda na vaření
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Hrozinky přebereme, opereme a namočíme do rumu tak, aby byly ponořené.

  2. V míse utřeme na kousky nakrájené máslo, cukr a vajíčka. Přidáme mouku s práškem do pečiva, hrozinky včetně rumu a kandované ovoce.

  3. Všechno pořádně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy srnčího hřbetu.

  4. Dáme do trouby a pečeme cca 40-50 minut na 200-220 stupňů. Průběžně kontrolujeme a po 15 minutách formu otočíme, aby se všechno rovnoměrně propeklo. Délka pečení je jen orientační - viz poznámka.

  5. Že je srnčí hřbet upečený, poznáme podle toho, že od krajů odskočí a na párátku nezůstává mokré těsto.

  6. Vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

  7. Do misky nad párou rozlámeme čokoládu na vaření a přidáme kousek másla. Za stálého míchání zahříváme, než se rozpustí a spojí v polevu.

  8. Srnčí hřbet nadvakrát polijeme čokoládovou polevou a necháme v chladu ztuhnout.

  9. Pokud nám zbyla čokoládová poleva z jiného dezertu, jen ji rozehřejeme na párou a podle množství případně můžeme přidat kousek tabulky čokolády na vaření nebo másla, pokud chceme polevu trochu zředit.

Poznámka od kuchařky

Originál receptu pochází z igurmetu, kde je uveden jako Biskupský chlebíček. Trochu jsem si ho upravila a ubrala cukru, protože i tak je to poměrně dost sladké díky kandovanému ovoci.

Je to zatím nejlepší srnčí hřbet, jaký jsem kdy jedla, proto jsem ho sem přidala - několik jich tu je, ale tento jsem tu nenašla.

Čokoládovou polevu lze použít čerstvou, já jsem použila zbytky z té, kterou jsem den předem polévala beránka - stačí ji jen rozehřát a pěkně se tak zužitkuje.

Při pečení se může stát, že hřbet uprostřed trochu praskne, ale to ničemu nevadí, když se vyklopí a posléze polije polevou, tenhle nedostatek nebude ani moc znát a při krájení to je naprosto v pohodě.

Délka pečení záleží na troubě, každá trouba peče jinak, já jsem měla troubu rozehřátou na nejvyšší stupeň z předchozího pečení jidášků, tak jsem ji pak jen trochu ztlumila.

Aktualizace 23.12.2017: Stupně a délka pečení opravdu záleží na troubě, dnes jsem pekla znovu a po 20 minutách na 200 stupňů jsem měla hřbet nahoře už pěkně tmavý, takže jsem ho přikryla alobalem a dopekla na 150 stupňů - opravdu je třeba to hlídat.

Komentáře k receptu Srnčí hřbet s kandovaným ovocem

  • RubyRom RubyRom

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Super recept - moc nám chutnal.Jenom já jsem tam přidala ještě kůru z citronu a citronovou šťávu. Líbí se mi, jak to při pečení potom voní.

    Odpovědět

Tématické fráze: srnci hrbet recept na srnčí hřbet sladký recept na sladký srnčí hřbet srnčí hřbet recepty recepty na srnčí hřbet sladký srnčí hřbet sladky sladky srnčí hřbet recept na srnčí hřbet dezert s kandovane ovoce nejlepsi srnci hrbet peceni s kandovaným ovocem srnčí hřbet dezert recepty recepty s kandovaným ovocem dezert kandovanym s ovocem biskupský srnci hřbet chlebíček s kandovaným ovocem biskupský chlebíček do srnčího hřbetu srnčí hřbet dezert třený srnčí hřbet dezert s kandovaným ovocem