Co dá správnou chuť bramborovému guláši? Tyto přísady v něm rozhodně nesmí chybět
Buřtguláš neboli bramborový guláš je oblíbené jídlo, které zvládne uvařit i začínající kuchař. Je doslova za pár korun, přitom zasytí celou rodinu. Nejlépe chutná na druhý den, kdy se chutě prolnou a koření rozvoní.
Bramborový guláš má své kořeny v české kuchyni, kdy vznikl jako levnější a na přípravu rychlejší alternativa masového guláše. Je to jídlo skvělé pro pohodlnou přípravu v kuchyni, ale i dobrodružnější v kotlíku v kempu či na chatě. Stačí mít po ruce uzeninu, brambory a koření, ozvláštnit ho lze hříbky nebo vydatnými fazolemi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dá správnou chuť bramborovému guláši
Příprava bramborového guláše je jednoduchá, avšak několik surovin bychom neměli vynechat, protože dělají guláš fantastickým. Guláš by měl mít správnou chuť i hustotu - obvykle postačí škrob z brambor, zahustit ho lze i jíškou či chlebem.
- Uzenina: Ten správný "šmak" dodá buřtguláši klobáska, uzené maso nebo zbytek špekáčku z opékání. Aby se uzenina nerozvařila, je dobré ji nejdříve na oleji či sádle osmažit.
- Brambory: Bez brambor by to nebyl bramborový guláš. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Nejlepší jsou brambory varného typu B nebo C.
- Cibule: Osmažená cibulka je základ (nejen) bramborového guláše. Dodá nasládlou chuť, barvu a guláš zahustí.
- Vývar: Pro plnější chuť guláše je dobré místo horké vody použít vývar - masový nebo zeleninový.
- Mletá sladká paprika: Paprika nesmí v guláši chybět. Po osmažení cibulky a uzeniny zaprášíme právě paprikou pro správnou chuť a barvu guláše. Poté ihned zalijeme tekutinou, aby paprika nezhořkla.
- Česnek: Utřený česnek se postará o pikantnost a dodá bramborovému guláši správný říz.
- Majoránka: Pro zachování aroma přidáváme majoránku až ke konci vaření guláše.
- Kmín: Kmín můžeme přidat mletý, ale i celý. Dodá vůni, chuť a podpoří trávení.
- Sůl a pepř: Nezbytné koření v každém receptu. Dochucujeme s opatrností podle vlastní chuti. Pokud nám se solí "ujede ruka", náprava je často ještě možná.
- Smetana: Tato surovina není nezbytná, ale často se smetana přidává pro jemnější a krémovější chuť.
- Protlak: Do bramborového guláše můžeme pro lehkou kyselost, barvu a zvýraznění chuti přidat trochu rajského protlaku.
Doporučení: Bramborový guláš je nejlepší na druhý den, kdy ještě více zhoustne a chutě se dokonale propojí.
Výborný a hustý klasický bramborový guláš neboli buřtguláš si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Podávejte ho nejlépe s čerstvým pečivem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře