Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buřtguláš neboli bramborový guláš je oblíbené jídlo, které zvládne uvařit i začínající kuchař. Je doslova za pár korun, přitom zasytí celou rodinu. Nejlépe chutná na druhý den, kdy se chutě prolnou a koření rozvoní.

Bramborový guláš má své kořeny v české kuchyni, kdy vznikl jako levnější a na přípravu rychlejší alternativa masového guláše. Je to jídlo skvělé pro pohodlnou přípravu v kuchyni, ale i dobrodružnější v kotlíku v kempu či na chatě. Stačí mít po ruce uzeninu, brambory a koření, ozvláštnit ho lze hříbky nebo vydatnými fazolemi. 

Co dá správnou chuť bramborovému guláši

Příprava bramborového guláše je jednoduchá, avšak několik surovin bychom neměli vynechat, protože dělají guláš fantastickým. Guláš by měl mít správnou chuť i hustotu - obvykle postačí škrob z brambor, zahustit ho lze i jíškou či chlebem. 

  1. Uzenina: Ten správný "šmak" dodá buřtguláši klobáska, uzené maso nebo zbytek špekáčku z opékání. Aby se uzenina nerozvařila, je dobré ji nejdříve na oleji či sádle osmažit
  2. Brambory: Bez brambor by to nebyl bramborový guláš. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Nejlepší jsou brambory varného typu B nebo C
  3. Cibule: Osmažená cibulka je základ (nejen) bramborového guláše. Dodá nasládlou chuť, barvu a guláš zahustí. 
  4. Vývar: Pro plnější chuť guláše je dobré místo horké vody použít vývar - masový nebo zeleninový
  5. Mletá sladká paprika: Paprika nesmí v guláši chybět. Po osmažení cibulky a uzeniny zaprášíme právě paprikou pro správnou chuť a barvu guláše. Poté ihned zalijeme tekutinou, aby paprika nezhořkla
  6. Česnek: Utřený česnek se postará o pikantnost a dodá bramborovému guláši správný říz. 
  7. Majoránka: Pro zachování aroma přidáváme majoránku až ke konci vaření guláše. 
  8. Kmín: Kmín můžeme přidat mletý, ale i celý. Dodá vůni, chuť a podpoří trávení
  9. Sůl a pepř: Nezbytné koření v každém receptu. Dochucujeme s opatrností podle vlastní chuti. Pokud nám se solí "ujede ruka", náprava je často ještě možná
  10. Smetana: Tato surovina není nezbytná, ale často se smetana přidává pro jemnější a krémovější chuť
  11. Protlak: Do bramborového guláše můžeme pro lehkou kyselost, barvu a zvýraznění chuti přidat trochu rajského protlaku

Doporučení: Bramborový guláš je nejlepší na druhý den, kdy ještě více zhoustne a chutě se dokonale propojí. 

Výborný a hustý klasický bramborový guláš neboli buřtguláš si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Podávejte ho nejlépe s čerstvým pečivem. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli