Co se sraženou holandskou omáčkou? Když se nesrazí žloutky, můžeme ji zachránit
Holandská omáčka patří k pokladům francouzské kuchyně. Je to jemná bílá omáčka z másla a šlehaných žloutků, která se podává k rybám a mořským plodům. Holandskou omáčku musí umět připravit každý zručný kuchař.
Holandská omáčka se připravuje ze žloutků, šlehaných v misce s pepřem a citrónovou šťávou. Misku pak vložíme nad vodní lázeň a za stálého šlehání přiléváme rozpuštěné máslo. Pokud přípravu omáčky uspěcháme, srazí se.
Mohlo by vás zajímat
Co se sraženou holandskou omáčkou
Někdy se žloutky a máslo nespojí a začnou se od sebe oddělovat:
- V misce ve vodní lázni rozšleháme žloutek a lžíci horké vody, postupně přidáváme sraženou omáčku a důkladně šleháme metlou.
- Sraženou omáčku odstavíme a rychle zchladíme postavením misky do studené vody nebo přidáním kostky ledu a následným vyšleháním.
Omáčku, ve které se srazily žloutky díky vysoké teplotě vodní lázně, už nezachráníme. Musíme začít znovu, s nižší teplotou. Holandskou omáčku nelze ohřívat, proto ji připravujeme až těsně před podáváním.
Jednou z lahůdek, ke kterým se podává holandská omáčka, jsou vejce Benedikt. Na jejich přípravu se můžete podívat v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře