Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandská omáčka patří k pokladům francouzské kuchyně. Je to jemná bílá omáčka z másla a šlehaných žloutků, která se podává k rybám a mořským plodům. Holandskou omáčku musí umět připravit každý zručný kuchař.

Holandská omáčka se připravuje ze žloutků, šlehaných v misce s pepřem a citrónovou šťávou. Misku pak vložíme nad vodní lázeň a za stálého šlehání přiléváme rozpuštěné máslo. Pokud přípravu omáčky uspěcháme, srazí se.

Co se sraženou holandskou omáčkou

Někdy se žloutky a máslo nespojí a začnou se od sebe oddělovat:

  1. V misce ve vodní lázni rozšleháme žloutek a lžíci horké vody, postupně přidáváme sraženou omáčku a důkladně šleháme metlou.
  2. Sraženou omáčku odstavíme a rychle zchladíme postavením misky do studené vody nebo přidáním kostky ledu a následným vyšleháním.

Omáčku, ve které se srazily žloutky díky vysoké teplotě vodní lázně, už nezachráníme. Musíme začít znovu, s nižší teplotou. Holandskou omáčku nelze ohřívat, proto ji připravujeme až těsně před podáváním.

Jednou z lahůdek, ke kterým se podává holandská omáčka, jsou vejce Benedikt. Na jejich přípravu se můžete podívat v našem videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli