Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Václavky jsou typicky podzimní houby, které rostou od září do listopadu v bohatých trsech jakožto dřevokazné houby z pařezů, kořenů i jiných zbytků stromů listnatých i jehličnatých. Lesníci je rádi nevidí, protože napadají i zdravé stromy.

Sbíráme především zdravé kloboučky. Václavky jsou v syrovém stavu mírně jedovaté, proto předcházíme žaludečním a střevním problémům jejich důkladnou tepelnou úpravou, která by měla trvat minimálně 20 minut.

 

Co dobrého z václavek

Václavky se skvěle uplatní především v dušených pokrmech, příkladem jsou ragúpolévky nebo omáčky. Zvláště do gulášů jsou václavky výborné. Můžeme je také sterilovat v kyselém nebo sladkokyselém nálevu. Naopak se tyto houby vůbec nehodí k sušení ani k minutkovým úpravám jako je smažení, restování nebo grilování. 

Jako inspiraci přinášíme recept na jednoduchý houbový guláš, který můžete vyzkoušet právě z nasbíraných václavek.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli