Nevíte, co s nasbíranými václavkami? Poradíme, na co se tyto houby nejvíce hodí
Václavky jsou typicky podzimní houby, které rostou od září do listopadu v bohatých trsech jakožto dřevokazné houby z pařezů, kořenů i jiných zbytků stromů listnatých i jehličnatých. Lesníci je rádi nevidí, protože napadají i zdravé stromy.
Sbíráme především zdravé kloboučky. Václavky jsou v syrovém stavu mírně jedovaté, proto předcházíme žaludečním a střevním problémům jejich důkladnou tepelnou úpravou, která by měla trvat minimálně 20 minut.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dobrého z václavek
Václavky se skvěle uplatní především v dušených pokrmech, příkladem jsou ragú, polévky nebo omáčky. Zvláště do gulášů jsou václavky výborné. Můžeme je také sterilovat v kyselém nebo sladkokyselém nálevu. Naopak se tyto houby vůbec nehodí k sušení ani k minutkovým úpravám jako je smažení, restování nebo grilování.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře