Víte, co je cvibach a jak ho upéct? Výkladů tohoto slova je více
Státní naučný slovník českého jazyka (SNČJ) uvádí mnoho nářečních variant tohoto slova (např. cvíboch, cvibak) i čtyři výklady významu. Slovo pochází z němčiny a v krajích blízkých německým hranicím znamená suchar, někde piškot, koláč na celý plech, jinde nepodařené a tvrdé pečivo.
Nepodařené pečivo si nikdo z nás nepřeje, proto raději napíšeme jednoduchý návod na suchar, piškot a do třetice koláč na celý plech. Každý druh má svůj způsob přípravy, záleží na chuti, co kdo zkusí vyrobit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cvibach jako suchar
Suchary jsou z jednoduchého těsta a připravují se s malým množstvím tuku nebo zcela bez něj. Připomínají oblíbené krekry, protože křupou a dobře nasávají tekutinu, doporučovaly se konzumovat při zažívacích potížích. Recepty našich uživatelů vás přesvědčí, že i suchary mohou být lahůdkové.
Cvibach jako piškot
Piškotové těsto není složité, na to nejjednodušší jen ušleháte celá vejce s trochou cukru do pěny a vmícháte mouku. Upečený plát piškotového těsta většinou stačí jen pocukrovat, pro vylepšení ho můžeme namazat marmeládou nebo krémem a nakrájet.
Cvibach jako koláč na plech
SNČJ uvádí, že koláč na celém plechu byl sypaný mákem nebo drobenkou. My k němu často přidáváme ovoce. Tím sice porušíme představu o suchém pečivu, ale zase si více pochutnáme. Těsto bývá tradičně kynuté, ale představu cvibachu asi neporuší ani křehké nebo listové těsto.
Komentáře