Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Státní naučný slovník českého jazyka (SNČJ) uvádí mnoho nářečních variant tohoto slova (např. cvíboch, cvibak) i čtyři výklady významu. Slovo pochází z němčiny a v krajích blízkých německým hranicím znamená suchar, někde piškot, koláč na celý plech, jinde nepodařené a tvrdé pečivo.

Nepodařené pečivo si nikdo z nás nepřeje, proto raději napíšeme jednoduchý návod na suchar, piškot a do třetice koláč na celý plech. Každý druh má svůj způsob přípravy, záleží na chuti, co kdo zkusí vyrobit.

Cvibach jako suchar

Suchary jsou z jednoduchého těsta a připravují se s malým množstvím tuku nebo zcela bez něj. Připomínají oblíbené krekry, protože křupou a dobře nasávají tekutinu, doporučovaly se konzumovat při zažívacích potížích. Recepty našich uživatelů vás přesvědčí, že i suchary mohou být lahůdkové.

Cvibach jako piškot

Piškotové těsto není složité, na to nejjednodušší jen ušleháte celá vejce s trochou cukru do pěny a vmícháte mouku. Upečený plát piškotového těsta většinou stačí jen pocukrovat, pro vylepšení ho můžeme namazat marmeládou nebo krémem a nakrájet.

Cvibach jako koláč na plech

SNČJ uvádí, že koláč na celém plechu byl sypaný mákem nebo drobenkou. My k němu často přidáváme ovoce. Tím sice porušíme představu o suchém pečivu, ale zase si více pochutnáme. Těsto bývá tradičně kynuté, ale představu cvibachu asi neporuší ani křehké nebo listové těsto.

Cvibach je tedy zřejmě nějaký nevysoký moučník. Mohl by jím být i výborný ovocný koláč na plechu, který s námi můžete vyzkoušet podle našeho videoreceptu
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli