Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořenová zelenina je skupina rostlin, které se pěstují a konzumují kvůli částem, které rostou pod zemí - kořeny, bulvy, hlízy a oddenky. Tyto části rostlin jsou plné vitamínů, živin a vlákniny, důležitých pro zdravý život.

Pod pojmem "kořenová zelenina" si každý představí mrkev, celer a petržel, které jsou vynikající a nepostradatelné v polévkách. Pravdou ovšem je, že do kořenové zeleniny patří i jiné druhy - červená řepa, ředkvičky, ředkev, pastinák, tuřín, topinambury, křen, zázvor, ale také všemi oblíbené brambory.

Přehled použití kořenové zeleniny

Každý druh zeleniny je jiný a používá se v různých pokrmech:

  • Mrkev a karotka mají stálé místo v mnoha polévkách, sladkých moučnících, omáčkách, salátech, pomazánkách, smoothie a příkrmech pro miminka.
  • Petržel a pastinák si jsou podobné, ale pastinák je větší a sladší. Využijeme je do zeleninových a masových polévek, omáček a prvních pokrmech pro malé děti.
  • Červená řepa je hotovou zásobárnou zdraví. Jako vařená i pečená je výborná v polévkách, salátech, pomazánkách, zeleninových šťávách i v moučnících.
  • Celerová bulva je nejvýraznější v polévkách, omáčkách nebo v pomazánkách. Pro její velikost se ní dají připravit i docela velké zeleninové řízky.
  • Ředkvička a ředkev se pro svou pikantní a štiplavou chuť hodí do pomazánek a salátů, na obložené mísy a talíře i jako ozdoba na chlebíčky
  • Kedlubna a tuřín mají podobnou chuť - tuřín je nasládlý, zemitý a štiplavý, ale po uvaření štiplavost mizí. Hodí se do zeleninových salátů a polévek.
  • Topinambur a batát mají jemně oříškovou nasládlou chuť, která se zvýrazní tepelnou úpravou - například uvařením v polévce nebo zapečením. 
  • Křen a zázvor se používají pro svou výraznou štiplavost jen v malém množství. Křen je báječný v pomazánkách, zázvor zase v čaji a v asijských pokrmech.
  • Klasické brambory jsou nejpoužívanější kořenovou zeleninou vůbec. Brambory jsou součástí slané i sladké kuchyně ve všech jejích podobách.

Typickým představitelem jídla z kořenové zeleniny je svíčková omáčka. Podívejme se na její přípravu ve videu:

Komentáře

Další tipy a triky