Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba s máslem je ten snad nejjednodušší pokrm na přichystání, který však mnozí ocení i více, než jídlo, nad jehož přípravou v kuchyni stráví hodiny. Co ale namazat na chleba, když máslo dojde? Poradíme několik tipů.

Máslo je jednou z nejdůležitějších surovin v domácnosti. Používá se při restování cibule pro základ mnoha omáček či polévek a některé tradiční české moučníky bez něj zkrátka nepřipravíte. Občas je ale potřeba ho nahradit. Čím nahradit máslo na krajíci chleba, se dozvíte níže.

Co na chleba místo másla

Tenkou vrstvu másla na chlebu, ale i jiném pečivu, můžete nahradit několika potravinami. U některých to na chuti téměř nepoznáte.

  • Máslu nejpodobnější jsou samozřejmě cenově dostupnější margaríny. Ne vždy je však k sehnání margarín kvalitní, proto se můžete pustit do výroby margarínu domácího
  • Jestliže máte doma vysokoprocentní smetanu, jednoduše si připravte domácí máslo. Smetana se prostě šlehá tak dlouho, než vznikne krémové máslo.
  • Pomazánkové máslo je další možnou alternativou. I to si z jogurtu a zakysané smetany uděláte doma, jeho příprava je však již časově náročnější.
  • Mazání na chleba, na které mnozí nedají dopustit, a skvěle funkci másla zastane, je samozřejmě sádlo. To spolu s cibulí chutná na chlebu báječně.
  • Na čerstvém krajíci bude bezvadně chutnat tučný tvaroh. Ten můžete buď pouze osolit, nebo do něj zamíchat čerstvé bylinky.
  • Když je nouze a hlad, jako mazání na chleba poslouží i obyčejný kečup nebo hořčice. 
  • Plné chutí jsou samozřejmě pomazánky, kterých v našem receptáři najdete opravdu mnoho. Nemusíte se bát na chléb namazat také pomazánky sladké, jako je například nutella, marmeláda nebo obyčejný med.
Dostali jste po přečtení článku chuť na čerstvý chléb s máslem nebo nějakou jeho náhražkou? Toustový chléb podle následujícího videoreceptu budete mít na stole do tří hodin a upéct ho zvládnou i začátečníci.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli