Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánky jsou oblíbené pro svou rychlou přípravu a skvělou chuť. Existuje mnoho variant pomazánek, a ty si můžeme ještě dále upravovat podle sebe. Záleží na tom, co zrovna máme k dispozici, co zrovna dorůstá na zahradě a na co máme chuť. Na pomazánce si každý rád pochutná.

Základem pomazánek mohou být sýry, mléčné výrobky, vajíčka a uzeniny. Skvělé jsou také luštěniny a báječné je tofu v různých verzích. Na chalupu si nakoupíme suroviny v konzervách, které se pak dají jednoduše použít a mají dlouhou trvanlivost. Pomazánky jsou rychle hotové, jednoduše připravené a velmi chutné. Nechte se inspirovat naším výběrem.

1/15

    2 z 15

    Pomazánka s kapií a balkánským sýrem

    Pomazánka s kapií a balkánským sýrem

    Rychlé tvarohové pomazánky jsou výbornou svačinou i večeří, stačí několik surovin a chutné syté jídlo je na světě. K tvarohu se báječně hodí cibulka, pažitka i kapie. V tomto případě přidejte i sýry a uvařená vajíčka. Pomazánka chutná na čerstvém pečivu i na topinkách.

    3 z 15

    Kedlubnová pomazánka

    Kedlubnová pomazánka

    Mladé kedlubny nastrouhejte nahrubo, přidejte k nim uvařená, vychladlá a nastrouhaná vajíčka, doplňte tvarohem, sýrem a hořčicí. Po dochucení mažte na pečivo a zdobte cherry rajčátky a pažitkou nebo petrželkou. 

    4 z 15

    Jemná lilková pomazánka s kapií a vejci

    Jemná lilková pomazánka s kapií a vejci

    Pěstování lilků se daří na volných záhonech jen v teplých oblastech, ale za pomoci skleníku nebo fóliovníku plody narostou i tam, kde je chladněji. Lilky do pomazánky upečte, rozmačkejte, ochuťte a doplňte kapií, vařeným vajíčkem a majonézou. Pomazánka je výborná na opečených bagetách.

    6 z 15

    Domácí tuňáková pomazánka s pažitkou

    Domácí tuňáková pomazánka s pažitkou

    Pár konzerv s tuňákem se hodí mít v zásobě. Oblíbená pomazánka je pak hotová vcukuletu. Stačí přidat tvaroh, žervé a trochu hořčice, na dochucení se výborně hodí čerstvá pažitka nebo cibule, ovšem zvlášť naťová petržel je k tuňákové pomazánce naprosto jedinečná.

    8 z 15

    Vajíčková pomazánka s mrkví

    Vajíčková pomazánka s mrkví

    Svěží mrkvová pomazánka s vařenými vejci je nejen lákavá na pohled, ale také velmi chutná. Do pomazánky přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a také celer. Mrkev nejprve krátce poduste. Pomazánku nechte před podáváním proležet a vychladit, aby měla tu nejlepší chuť.

    9 z 15

    Vajíčková pomazánka s koprem

    Vajíčková pomazánka s koprem

    Možná vás překvapí kombinace vajíčkové pomazánky s koprem, ale můžeme vás ujistit, že chutná velmi dobře. Jednoduchou pomazánku z vařených vajíček odlehčíte předem uvařenou bramborou. Pro lepší chuť a konzistenci přidejte zakysanou smetanu a hořčici.

    10 z 15

    Cuketová pomazánka nejen na topinky

    Cuketová pomazánka nejen na topinky Video

    Jakmile začnou narůstat cukety, je už stále co vařit a úrodu leckdy není jednoduché dobře zužitkovat. Jednou z možností jsou cuketové pomazánky, které se dají snadno zavařit na celou zimu. Jsou plné barev díky dozrávající plodové zelenině, a také pikantní, protože se do nich dává česnek a chilli. Báječně chutnají na topinkách.

    13 z 15

    Pomazánka z paštiky

    Pomazánka z paštiky

    Paštika z konzervy namazaná na pečivu je to nejjednodušší, co se dá připravit k jídlu. Pochutnáte si ale více, když z paštiky vytvoříte pomazánku. Stačí přidat několik surovin - trochu pomazánkového másla, hořčici, nasekanou cibuli a sterilované okurky. Vegetariáni mohou použít jako základ vegetariánskou verzi paštiky.

    14 z 15

    Bramborová pomazánka s Hermelínem

    Bramborová pomazánka s Hermelínem

    Předem uvařené brambory, mohou to být třeba zbylé od oběda, skvěle nastaví mnoho chutných pomazánek, vhodných jako základ k mazání chlebíčků, ale i jen tak na pečivo. Když přidáte nastrouhaný Hermelín, nakrájenou cibulku, trochu uzeniny, hořčici a tatarku, výsledek vás nadchne. Před podáváním nechte alespoň půl hodiny odležet.

    15 z 15

    Fazolová pomazámka

    Fazolová pomazámka

    Výborným a jednoduchým základem pomazánek jsou luštěniny. Můžete si je předem uvařit, ale na chalupě nejspíš častěji sáhnete po sterilované verzi v plechovce. Stačí je pak rozmixovat s několika dalšími surovinami a je hotovo. Pokud si chcete ještě více pochutnat, tak fazole dejte na chvilku na orestovanou cibuli a použijte po vychladnutí. K fazolím se báječně hodí uzené tofu.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky