Co použít místo jíšky? 7 tipů, jak zahustit oblíbené omáčky a polévky bez mouky
Zahušťování jíškou je nejen v české kuchyni velmi oblíbená, na přípravu jednoduchá a spolehlivá metoda při přípravě nejrůznějších pokrmů. Nicméně existuje několik dalších a mnohdy i zdravějších způsobů, jak jíšku nahradit.
Jíška není nic jiného než obyčejná mouka a tuk v poměru 1:1, které se na pánvi smíchají a zlehka opraží, čímž získáme buď světlou jíšku, nebo při delším pražení tmavou jíšku, skvělou třeba do gulášů. Vaření však nabízí širokou škálu možností, jak pokrm zahustit a vyhnout se mouce, zjednodušit si práci a přitom zachovat výbornou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co použít místo jíšky
U mnoha omáček a polévek je zahuštění nezbytné pro dosažení správné konzistence. Některé způsoby zahuštění vyžadují ještě krátké povaření, jiné jsou rychlé jako blesk.
- Škrob: Kukuřičný nebo bramborový škrob je nejjednodušší zahušťovadlo. Stačí ho rozmíchat v malém množství studené vody a přilít do vařící se směsi. Omáčka nezmění chuť a bude hladká a lesklá. Pozor na ohřívání - omáčky zahuštěné škrobem řídnou.
- Zelenina: Zahuštění nastrouhanou zeleninou dodá pokrmu nejen více chuti a barvy, ale i žádoucí konzistenci. Používáme nejčastěji kořenovou zeleninu nebo jemnou cuketu, kterou povaříme nebo orestujeme na másle. Následně rozmixujeme tyčovým mixérem a vlijeme do řídké polévky nebo omáčky.
- Syrová brambora: Jednoduše pokrm zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou, která se zcela rozvaří a je k nepoznání. Toto zahušťování je typické především pro guláše a polévky.
- Cibule: Smažená cibulka je osvědčený způsob zahuštění a dochucení pokrmu. Během delšího dušení se cibule zcela rozpadne. Zbylé kousky můžeme snadno rozmixovat dohladka.
- Chléb: Výborně můžeme zahušťovat čerstvým nebo starším chlebem. Stačí jej nakrájet na kostky a nechat v pokrmu rozvařit. Starší tvrdý chléb nastrouháme na drobečky a necháme zavařit do hotového pokrmu.
- Červená čočka: Červená čočka je vynikající luštěnina, která tolik nenadýmá a zároveň je rychle uvařená, zvýší výživovou hodnotu a dobře jídlo zahustí. Stačí ji přímo povařit v polévce nebo omáčce.
- Ovesné vločky: Polévky a omáčky můžeme chutně zahustit ovesnými vločkami a získat tak výživnější a sytější pokrm. Stačí je nechat rozvařit a pro hladkou omáčku rozmixovat.
Uvařte si podle našeho videoreceptu klasiku české kuchyně v podobě svíčkové na smetaně, kde se o zahuštění postará kořenová zelenina. Podávejte s houskovým knedlíkem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře