Jak zahustit omáčku nebo polévku zeleninou. Vyzkoušejte 3 způsoby bez přidání mouky
Často je potřeba jídlo zahustit, aby nemělo vodovou konzistenci. Zahustit polévku nebo omáčku můžete i bez jíšky. Zdravější způsob je použít zeleninu. Ukážeme hned 3 možnosti, jak to udělat, a v následujícím článku si je pěkně postupně rozebereme.
Pokud se rozhodnete použít k zahuštění pokrmu zeleninu, dostanete do jídla více chuti a jako bonus krásnou krémovou konzistenci. Zahustit můžete také cibulí nebo bramborem, tomu se ale nyní věnovat nebudeme. My použijeme kořenovou zeleninu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit omáčku pomocí zeleniny
Připravíme si mrkev, celer a petržel. Pokud se nám hodí, můžeme sáhnout také po květáku, brokolici, kedlubně nebo pórku.
- Zeleninu nakrájíme na kousky a na másle nebo ghí ji orestujeme dozlatova. Zalijeme trochou vývaru a dusíme do měkka. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem a máme hotovo. Přidávejte do omáčky postupně, podle potřeby.
- Pokud chceme jemnější chuť zeleniny, vaříme ji ve vodě se lžící jablečného octa. Následně vodu slijeme, přidáme trochu vývaru, můžeme přidat i smetanu a tyčovým mixérem umixujeme dohladka. Opět přidávejte do omáčky postupně, podle potřeby.
- Ještě máme jednu možnost. Dáme vařit větší množství zeleniny a potom jednoduše rozmixujeme tyčovým mixérem. Tato varianta se hodí spíše pro polévky nebo řidší omáčky.
A že lze zahušťovat třeba i ovocem, to vám ukáže následující video. V hlavní roli vepřové maso a jablko.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablka na másle a medu s ořechy
Přidáno před 13 minutami
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 4 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?
Jak zahustit omáčku bez přidání mouky? Poradíme vám zdravé varianty na dokonalý pokrm
Vynálezce hromosvodu Prokop Diviš měl na talíři pečené knedlíky s dušenou kapustou, v době půstu pak i šneky a žáby
Komentáře
7. 1. 2024 11:12