Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Často je potřeba jídlo zahustit, aby nemělo vodovou konzistenci. Zahustit polévku nebo omáčku můžete i bez jíšky. Zdravější způsob je použít zeleninu. Ukážeme hned 3 možnosti, jak to udělat, a v následujícím článku si je pěkně postupně rozebereme.

Pokud se rozhodnete použít k zahuštění pokrmu zeleninu, dostanete do jídla více chuti a jako bonus krásnou krémovou konzistenci. Zahustit můžete také cibulí nebo bramborem, tomu se ale nyní věnovat nebudeme. My použijeme kořenovou zeleninu.

Jak zahustit omáčku pomocí zeleniny

Připravíme si mrkev, celer a petržel. Pokud se nám hodí, můžeme sáhnout také po květáku, brokolici, kedlubně nebo pórku.

  1. Zeleninu nakrájíme na kousky a na másle nebo ghí ji orestujeme dozlatova. Zalijeme trochou vývaru a dusíme do měkka. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem a máme hotovo. Přidávejte do omáčky postupně, podle potřeby.
  2. Pokud chceme jemnější chuť zeleniny, vaříme ji ve vodě se lžící jablečného octa. Následně vodu slijeme, přidáme trochu vývaru, můžeme přidat i smetanu a tyčovým mixérem umixujeme dohladka. Opět přidávejte do omáčky postupně, podle potřeby.
  3. Ještě máme jednu možnost. Dáme vařit větší množství zeleniny a potom jednoduše rozmixujeme tyčovým mixérem. Tato varianta se hodí spíše pro polévky nebo řidší omáčky.  

A že lze zahušťovat třeba i ovocem, to vám ukáže následující video. V hlavní roli vepřové maso a jablko.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky