Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčka jsou s Velikonocemi spjaty tradicí a symbolikou nového života. Zdobená vajíčka jsou odměnou za koledu a pokud jsou koledníci šikovní, přijdou domů s plným košíkem. Nezoufejte, s námi si na nich pochutnáte.

Velikonoce jsou obdobím, kdy si vajíčka užijeme plnými doušky. Na Velikonoční pondělí se chlapci vydají s pomlázkou "omladit" děvčata, která je za tento skutek podarují malovanými vajíčky. Pokud si lámete hlavu, co s nimi, přinášíme vám hned několik nápadů, jak je chutně využít - aniž by vám doslova "lezla" krkem. 

Co se zbylými vajíčky z Velikonoc

Vajíčka uvařená natvrdo vydrží v lednici přibližně týden, oloupaná vajíčka podstatně kratší dobu. Naštěstí existuje mnoho možností, jak je můžeme v kuchyni skvěle využít:

  1. Vajíčka nakrájená na plátky si nejlépe vychutnáme na krajíci čerstvého chleba namazaného máslem a posypaném čerstvou pažitkou. Pokud očekáváme návštěvu, můžeme rovnou připravit obložené chlebíčky
  2. Vajíčková pomazánka je oblíbenou a rychlou pochoutkou z vařených vajec. Stačí je nakrájet nadrobno, přidat změklé máslo a podle chuti hořčici, sůl a pepř. 
  3. Vajíčkový salát můžeme z uvařených vajec připravit na mnoho způsobů. K čerstvému pečivu je to vždy dobrota. K vajíčkům přidáváme nakrájené kyselé okurky, cibulku a vše spojíme majonézou, bílým jogurtem či zakysanou smetanou. Můžeme přidat také nakrájený sýr. 
  4. Plněná vajíčka jsou pochoutkou i svátečním pokrmem. Uvařená vejce rozřízneme napůl, žloutky vydlabeme, utřeme s hořčicí, majonézou, křenem či sýrem. Zdobicím sáčkem tuto směs naneseme zpět do bílků. 
  5. Polévky a omáčky s vařenými vajíčky jsou chutné a zasytí. Nakrájená vejce přidáváme ke konci vaření. Z polévek jsou s vejci oblíbené smetanové polévky, jako je libečková polévka nebo tradiční kulajda. Z omáček je to znojemská a koprová. 
  6. Pštrosí nebo skotské vejce je pokrm, ve kterém uvařená vejce dokonale vyniknou. Vajíčka obalíme v okořeněném mletém mase a celou kuličku poté ve strouhance či trojobalu. Vejce můžeme smažit i péct v troubě. 

Receptem, ve kterém využijeme velké množství uvařených vajíček, je fantastická vaječná tlačenka, kterou si můžete udělat podle našeho podrobného videonávodu. Podáváme ji k večeři na čerstvém pečivu i jako pohoštění pro návštěvu. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli