Jak připravit skvělou letní polévku, aneb v hlavní roli cuketa. Vyzkoušejme krémovou. U klasické zeleninové pozor na dobu vaření
Co s dozrávajícími plody cuket? Jednou z možností, jak zpracovat cukety, je uvařit polévku. Cuketa se hodí nejen na krémovou polévku, uvařit můžeme i klasickou zeleninovou, jen opatrně na dobu vaření.
Cuketovou polévkou si doplníme potřebné tekutiny v horkých letních dnech. Zároveň je to kaloricky méně nabité jídlo, a tak ho lze považovat za dietní. Polévka je připravená rychle a jednoduše.
Krémové polévky
Nejprve zpěníme na oleji cibuli a na ni přidáme nakrájenou cuketu. Na krémovou polévku se hodí i přerostlá cuketa. V některých receptech ji doplníme bramborami, česnekem či pórkem. Poté zalijeme vodou či vývarem a uvaříme. Po uvaření rozmixujeme a pro zjemnění lze přidat smetanu. Z koření se do polévky hodí pepř a kari, ale lze kombinovat i s koprem, koriandrem nebo libečkem. Na talíři podáváme s osmaženou slaninou či krutónky.
Zeleninové polévky
Cuketu kombinujeme i s ostatní zeleninou. Jen opatrně, abychom cuketu nerozvařlii, protože je měkká a nepotřebuje dlouho vařit. Proto nejprve vaříme tvrdší zeleninu, jako mrkev, kedlubna, petržel či brambor, a až když je vše téměř měkké, přidáme nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou cuketu. Tu už povaříme jen krátce a poté polévku odstavíme z plotýnky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Obložené křepelčí vejce
Přidáno před 12 hodinami
Pikantní andělská medová kuřecí křídla
Přidáno 27. 11. 2023 09:19
Čokoládové cookiesky
Přidáno 27. 11. 2023 06:59
Bramborová kaše s hnědým máslem podle Kašpárka
Přidáno 26. 11. 2023 22:15
Ghí žampióny v nudlích
Přidáno 26. 11. 2023 10:41
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
Přidáno 26. 11. 2023 08:35
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře