Co uvařit na dva dny? Přinášíme tipy na jídla, která chutnají dobře i druhý den
Nemáte zítra čas vařit, ale nechcete se spoléhat na polotovary? Poradíme vám, co si připravit předem, jak využít mrazák a které pokrmy chutnají skvěle i druhý den. Poznejte pohodlí, které vám přinese chytré vaření na dva dny dopředu.
Plánování jídla na dva dny se hodí nejen ve chvílích, kdy víte, že nebudete mít čas stát u plotny, ale i tehdy, když očekáváte návštěvu nebo chcete prostě jen ulevit každodenním starostem. V tomto článku vám poradíme, jak si přípravu jídla rozvrhnout, které pokrmy se hodí na ohřev nebo zamražení a jak snadno hostit i bez stresu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co uvařit na dva dny
Ne všechny pokrmy jsou vhodné k uchování na další den. Některé ztrácejí konzistenci, jiné chuť.
- Vaření na dva dny nemusí znamenat dvojnásobnou námahu. Využijte jedno těsto, surovinu nebo základ na více způsobů. Upečte třeba větší kus masa, první den ho podávejte s bramborem a omáčkou, druhý den ho můžete využít na sendviče, salát nebo rizoto. Těstoviny k zapékání lze rozdělit do dvou menších forem – jednu upéct ihned, druhou schovat do lednice a dopéct až druhý den.
- Čekáte-li hosty a víte, že další den nebude prostor pro vaření, přemýšlejte strategicky. Připravte jídlo, které se snadno ohřívá nebo servíruje studené. Výtečnou volbou je francouzský quiche, pečené kuře s nádivkou nebo zeleninový kuskus.
- Dušená jídla, omáčky, polévky nebo zapékané pokrmy často chutnají druhý den ještě lépe. Typickým příkladem je rajská omáčka, segedínský guláš nebo lasagne. Po přenocování v lednici se totiž chutě lépe propojí. Výhodou je i to, že je stačí jen ohřát a oběd nebo večeře jsou na stole během pár minut.
- Jeden z chodů můžete také zamrazit a použít později. Mrazák se skvěle hodí pro jídla, která neobsahují příliš smetany nebo vajec, jež mohou po rozmrazení změnit strukturu. Dobře mrazitelná jsou jídla jako boloňská omáčka, kuřecí vývar, hovězí ragú nebo zeleninové kari. Pokrm připravte v dostatečném množství, rozdělte porcí a nechte vychladnout. Poté jej uložte do mrazáku a budete mít vystaráno i na dny, kdy nebudete mít sílu nebo čas vařit.
Vaření na dva dny přináší do domácnosti více klidu, méně stresu a často i méně špinavého nádobí. Využijte možnosti, které nabízí mrazák, sázejte na osvědčené kombinace, ale nebojte se experimentovat.
Komentáře