Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přemýšlíte, jaké jídlo připravit z vepřového masa? V článku najdete praktické tipy, které vám pomohou rozhodnout se podle dostupných surovin, času na vaření i chuti na konkrétní typ jídla. Přinášíme inspiraci pro každého.

Vepřové maso patří mezi velmi oblíbenou surovinu, a to z dobrého důvodu. Je cenově dostupné, snadno se připravuje a nabízí širokou škálu možností. Ať už máte doma kotlety, plec, krkovici nebo mleté maso, vždy se najde způsob, jak z něj vytvořit chutný a sytý pokrm. 

Co uvařit z vepřového masa

Jídla z vepřového masa se hodí na běžný den, ale i na slavnostnější hodování. Stačí jen vybrat správný recept a pustit se do vaření.

  • Mezi nejoblíbenější pokrmy z vepřového masa patří řízky, guláš nebo pečeně. Vepřový řízek s bramborovým salátem je osvědčenou volbou pro nedělní oběd. Vepřový guláš s houskovým knedlíkem voní majoránkou a česnekem a pečené vepřové maso se zelím a bramborovým knedlíkem je kombinací, která se na českých stolech drží po generace.
  • Máte málo času? Pak sáhněte po vepřové panence nebo mletém mase. Panenka se skvěle hodí k přípravě minutek na pánvi, mleté vepřové maso můžete využít na masové kuličky, karbanátky nebo ho smíchat s těstovinami do zapékaného pokrmu. Taková jídla jsou nejen rychlá, ale i velmi oblíbená u dětí.
  • Vepřové maso má své místo i v mezinárodní kuchyni. Vyzkoušejte asijskou variantu vepřového s nudlemi, zázvorem a sójovou omáčkou. Z mexické kuchyně se nabízí tacos s  trhaným masem, které můžete doplnit čerstvou zeleninou a pikantní omáčkou. 
  • S příchodem teplejších měsíců je ideální doba na grilování. Vepřová krkovice je šťavnatá a dobře snáší vyšší teploty, proto je ideální volbou. Marinovat ji můžete v česneku, bylinkách nebo třeba v medovo-hořčičné směsi. Skvělou volbou jsou také špízy z vepřového masa s cibulí, paprikou a špekem. 
  • Pokud máte více času na vaření, zkuste recepty na dušené nebo pečené maso. Vepřová plec se hodí do pomalu vařených jídel, jako je vepřová pečeně na kmínu nebo ragú. Koleno zase můžete upéct v troubě dozlatova s cibulí, česnekem a pivem.

Vepřové maso je v kuchyni skutečně univerzální a díky jeho rozmanitosti se z něj dají připravit jídla na každý den. Zvládnete s ním rychlou večeři i slavnostní oběd, navíc je masem vhodným pro různorodé úpravy - dušení, pečení, smažení i grilování. Ať už se rozhodnete pro tradiční recept nebo se inspirujete ve světě, s vepřovým masem máte vždy jistotu chutného výsledku.

Komentáře

Další tipy a triky