Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Před Vánocemi je dobré neusnout na vavřínech - hospodyňky se předhánějí, kolik jakého cukroví mají napečeno. Oslňte dortíčky s vanilkovým krémem. Tento recept je součástí seriálu s názvem "Vánoce s Josefem Maršálkem".

Čokoládové moučníky se těší neutuchající oblibě. Jinak to není ani v otázce cukroví - to čokoládové mizí ze slavnostně prostřených tabulí mezi prvními. Toužíte-li strávníky zaujmout, vsaďte na čokoládové dortíčky plněné vanilkovým krémem.

Jak na čokoládové dortíčky s vanilkovým krémem

Na jednu dávku čokoládových dortíčků plněných vanilkovým krémem budete potřebovat 145 g studeného másla, 60 g moučkového cukru, 190 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 žloutek (velikosti „M“), 2 g soli a 1 g mleté skořice.

Na krém si připravte 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 20 ml rumu a 10 g vanilkového cukru. Na polevu pak 100 g hořké čokolády a 15 g kakaového másla. K finálnímu ozdobení využijete 25 g nahrubo drcených kakaových bobů.

  1. V míse smíchejte všechny sypké suroviny - cukr, mouku, kakao, skořici a sůl.
  2. Přidejte na kostičky pokrájené studené máslo a co nejrychleji rukama zpracujte do vzniku drobenky bez kousků másla. Nakonec do těsta zapracujte žloutek.
  3. Dejte troubu předehřát na 160 °C (na horkovzduch) a plech vyložte pečicím papírem, případně speciální fólií k pečení.
  4. Těsto není potřeba nechávat odležet, a tak ho rovnou rozválejte na pomoučené ploše na plát silný zhruba 2–3 mm. Z plátu těsta vykrajujte kolečka nebo kytičky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným rozestupem (minimálně 5 mm), protože tvary během pečení ještě nabydou.
  5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 10–12 minut. Upečené tvary nechte před další manipulací vychladnout, aby se vám nepolámaly v rukou.
  6. Na krém si připravte kuchyňský robot, do jehož mísy vložte máslo, rum a přisypte moučkový a vanilkový cukr. Prvotně šlehejte na nižší výkon tak, aby se ingredience spojily. Následně zvyšte rychlost šlehání na maximum a šlehejte zhruba 3–4 minuty, abyste získali hladký a nadýchaný krém.
  7. Krémem naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou se šesti zoubky a slepujte vždy dva tvary k sobě. Slepené dortíčky nechte vychladit v lednici.
  8. Připravte si čokoládovou polevu. Do misky nalámejte 100 g kvalitní hořké čokolády, přidejte 15 g kakaového másla a nechte rozehřát v mikrovlnné troubě na plný výkon. Každých 20 vteřin směs promíchejte a postup opakujte do vzniku jednolité, hladké polevy. (Čokoládovou polevu lze udělat i ve vodní lázni.)
  9. Vychladlé a krémem spojené dortíčky máčejte vrchní stranou do čokoládové polevy. Než stihne poleva zatuhnout, posypte dortíčky nasekanými kakaovými boby. Použít můžete i cukrářské zdobení různých tvarů a barev.
  10. Hotové čokoládové dortíčky nechte několik dnů rozležet v chladu, nejlépe v lednici, uskladněné v plechové dóze vyložené papírovými ubrousky.

Tak co říkáte na tento lákavý recept? Vyzkoušíte letos vnést do tradiční kolekce cukroví trošku čerstvého vánku v podobě čokoládových dortíčků s vanilkovým krémem? S jejich přípravou vám pomůže názorný videorecept v úvodu článku.

Podívejte se na další díly ze seriálu Vánoce s Josefem Maršálkem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli