Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládový krém se šlehačkou podle ČSN: Pochoutce s hoblinkami čokolády neodoláte
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Jemný a nadýchaný žloutkový krém s přísadou kakaové polevy je dokonalým dezertem po obědě. Můžete ho připravit i jako součást pohoštění pro návštěvu či na raut. Na přípravu potřebujete dostatek času.

Ať už se připravujete na rodinnou oslavu, malou sešlost s přáteli, nebo jen chcete chcete potěšit své nejbližší, čokoládový krém jistě přijde vhod. Jeho jemná a nadýchaná konzistence potěší i ty nejnáročnější strávníky. Přesvědčíte se?

Jak na čokoládový krém se šlehačkou podle ČSN

Na 10 porcí (nebudeme troškařit) čokoládového krému si připravte 1 litr mléka, 30 g vanilinového cukru, 100 g cukru krupice, 200 g cukrářské kakaové polevy, 200 g žloutků (10 kusů) a 10 g stolního oleje. Na ozdobu si pak připravte 300 g smetany ke šlehání, 20 g moučkového cukru a 50 g čokolády na vaření.

  1. Odlijte 3/4 litru mléka do hrnce a svařte ho s polovinou cukru. Cukrářskou polevu nastrouhejte, přidejte ji k mléku s cukrem a za stálého míchání ji rozvařte.
  2. Žloutky důkladně rozšlehejte s druhou polovinou cukru a 1/4 litru mléka a za stálého míchání žloutkovou směs vlijte do vařícího mléka s cukrem a polevou.
  3. Celou směs nyní zahřívejte až do zhoustnutí - nesmí se vařit, aby se nesrazila. Pokud jste nejistí, můžete ji pro jistotu zahřívat ve vodní lázni.
  4. Uvařený krém proceďte přes jemnější síto, dochuťte vanilinovým cukrem a lehce vychladlý pak rozlijte do olejem vytřených menších misek.
  5. Krémem naplněné mističky vložte do hrnce s vodou tak, aby voda dosahovala do 3/4 výšky krému v miskách, a vařte na nejmenším plamenu alespoň 1 hodinu, aby směs ještě více zhoustla. Poté misky vyjměte a nechte vychladnout.
  6. Smetanu vyšlehejte do tuhé konzistence a ochuťte moučkovým cukrem. Vychladlý krém vyklopte na dezertní talířek, ozdobte vámi připravenou šlehačkou, čokoládou na vaření nastrouhanou na hoblinky a podávejte.
  7. Zbylé porce čokoládového krému skladujte v lednici a brzy zkonzumujte.

Krém můžete dozdobit také čerstvým ovocem a lístky bylinek, například máty nebo meduňky. Pro děti ho lze ozvláštnit také cukrářským zdobením, které lze sehnat v mnoha barvách i vzorech. Inspirovat se můžete také přípravou pařížského krému:

Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky