Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalé smažené syrečky: Díky jednoduchým radám budou krásně křupavé a při smažení nevytečou
Zdroj: Toprecepty, Jana Dorazinova

Olomoucké tvarůžky lidé buď vůbec nemusí nebo naprosto zbožňují. Pokud patříte do druhé skupiny, určitě máte v oblibě i tvarůžky smažené. V restauracích na ně však narazíte jen zřídka, tak nezbývá, než si je osmažit doma. Díky těmto trikům už z jejich přípravy nemusíte mít obavy. 

„Smažák“jako česká specialita

Smažený sýr je známou českou specialitou a nikde jinde ve světě jej nemají v takové oblibě jako u nás, snad jedině kromě Slovenska. Podobné recepty na různé smažené sýry sice najdete i v jiných zemích Evropy, a to dokonce od středověku, nikde se ale tento pokrm neuchytil tak jako u nás.

Historie této populární, nyní spíš hospodské, speciality sahá až do dob První republiky, kdy se sýry smažily jako náhrada za drahé masové řízky. Již tehdy byl „smažák“ velmi populární a podával se s tatarkou omáčkou jako dnes.

Místo eidamu tvarůžky

Nejklasičtějším sýrem na smažení je u nás eidam, často se ale tak dělají i další sýry, třeba podobná gouda, hermelín nebo jakýkoliv jiný camembert, niva či tvarůžky. A to navzdory tomu, že slavná sýrová delikatesa z moravských Loštic, která sice nese jméno hanácké metropole Olomouce, je  díky svým vlastnostem přímo předurčená pro studenou kuchyni.

Vzhledem k tomu, že se tvarůžky vyrábějí z tvarohu, jde o dokonalý nízkotučný sýr, a právě o tyto jeho přednosti se smažením v oleji tak trochu připravíte. Tvarůžky se ovšem výborně hodí i pro teplou kuchyni, neboť se při tepelné úpravě krásně roztékají, a ještě víc vynikne jejich aroma a chuť

Jak správně smažit tvarůžky

Udělat však dokonalé smažené tvarůžky je poměrně věda. Ze všech sýrů je v jejich případě tento způsob úpravy nejvíc ošemetný. Tvarůžky se totiž působením tepla roztečou hodně rychle, takže mohou snadno vytéct z obalu, navíc díky jejich vůni to v jejich případě má horší následky než u jiných sýrů. Proto je třeba udělat opravdu dokonalý obal, v němž tvarůžky pěkně zůstanou schované a roztečou se vám až tehdy, když do nic říznete na talíři. 

Jak na vynikají tvarůžky v trojobalu

Tvarůžky se smaží obvykle v klasickém trojobalu, který připravíte z mouky, vajec a strouhanky. Jak ale postupovat, aby byl obal dokonale křupavý a sýr nevytekl?

  • Obalování v mouce: Při přípravě trojobalu je třeba sýr nejprve obalit v mouce. Tu můžete dochutit trochou mleté papriky či pepře, případně můžete přidat i sušený česnek pro výraznější aroma. Mouku použijte hladkou a lehce ji na tvarůžky přitiskněte.
  • Obalování ve vajíčku: Po mouce přicházejí na řadu rozšlehaná vajíčka. Rozšlehejte je opravdu důkladně, ideálně s trochou piva, obal pak bude křupavější. Naopak můžete vynechat sůl nebo s ní šetřete, tvarůžky jsou slané samy o sobě. 
  • Obalování ve strouhance: Strouhanku lze použít klasickou, ale klidně i kukuřičnou. Důležité je ale obalit tvarůžky ve strouhance nadvakrát. Po prvním obalení je ještě ponořte do vajíčka a pak opět do strouhanky. Druhou vrstvu na sýr pěkně přitlačte. 
  • Obalené tvarůžky je vhodnější nechat ještě chvíli ztuhnout v lednici nebo v mrazáku, než se pustíte do smažení. Díky tomu zmírníte i typické syrečkové aroma. 
  • Jak smažit: Na smažení je důležité mít pořádně rozehřátý olej, aby se strouhanka nerozpadla. Olej však nesmí být rozpálený příliš, to vymohl zase rychle zhnědnout. Pokud se z něj kouří, už je to moc. Správně rozehřátý olej poznáte podle toho, že když do něj vhodíte špetku z obalu, jemně to zasyčí.
    Důležité také je, aby tvarůžky v oleji plavaly, neměly by se správně dotýkat dna ani stěn nádoby, pak právě hrozí protržení. Proto je vhodnější použít menší kastrůlek, abyste nemuseli oleje dávat tolik. 

Recept na tvarůžky v pivním těstíčku

Pokud se vám do klasického trojobalu nechce, můžete tvarůžky osmažit i v křehkém pivním těstíčku podle receptu z knihy Kouzelný tvarůžek, kde najdete spoustu dalších tvarůžkových receptů. A jak na to? 

Budete potřebovat: 300 g tvarůžků, 1 vejce, hladkou mouku (asi 3 lžíce nebo podle potřeby), trochu světlého piva (cca 2 lžíce), sladkou papriku a olej. 

  1. Z mouky, piva, vajíčka a papriky umíchejte hustší těstíčko a postupně do něj namočte všechny tvarůžky. 
  2. Na pánvi si rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje a tvarůžky v něm smažte dozlatova z obou stran. Hotové nechte okapat na ubrousku. 

Náš tip: Klasické tvarůžky v trojobalu pak můžete udělat i podle našeho video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více