Jak na dokonalé smažené syrečky: Díky jednoduchým radám budou krásně křupavé a při smažení nevytečou
23. 10. 2023 Vaření
Olomoucké tvarůžky lidé buď vůbec nemusí nebo naprosto zbožňují. Pokud patříte do druhé skupiny, určitě máte v oblibě i tvarůžky smažené. V restauracích na ně však narazíte jen zřídka, tak nezbývá, než si je osmažit doma. Díky těmto trikům už z jejich přípravy nemusíte mít obavy.
„Smažák“jako česká specialita
Smažený sýr je známou českou specialitou a nikde jinde ve světě jej nemají v takové oblibě jako u nás, snad jedině kromě Slovenska. Podobné recepty na různé smažené sýry sice najdete i v jiných zemích Evropy, a to dokonce od středověku, nikde se ale tento pokrm neuchytil tak jako u nás.
Historie této populární, nyní spíš hospodské, speciality sahá až do dob První republiky, kdy se sýry smažily jako náhrada za drahé masové řízky. Již tehdy byl „smažák“ velmi populární a podával se s tatarkou omáčkou jako dnes.
Mohlo by vás zajímat
Místo eidamu tvarůžky
Nejklasičtějším sýrem na smažení je u nás eidam, často se ale tak dělají i další sýry, třeba podobná gouda, hermelín nebo jakýkoliv jiný camembert, niva či tvarůžky. A to navzdory tomu, že slavná sýrová delikatesa z moravských Loštic, která sice nese jméno hanácké metropole Olomouce, je díky svým vlastnostem přímo předurčená pro studenou kuchyni.
Vzhledem k tomu, že se tvarůžky vyrábějí z tvarohu, jde o dokonalý nízkotučný sýr, a právě o tyto jeho přednosti se smažením v oleji tak trochu připravíte. Tvarůžky se ovšem výborně hodí i pro teplou kuchyni, neboť se při tepelné úpravě krásně roztékají, a ještě víc vynikne jejich aroma a chuť.
Jak správně smažit tvarůžky
Udělat však dokonalé smažené tvarůžky je poměrně věda. Ze všech sýrů je v jejich případě tento způsob úpravy nejvíc ošemetný. Tvarůžky se totiž působením tepla roztečou hodně rychle, takže mohou snadno vytéct z obalu, navíc díky jejich vůni to v jejich případě má horší následky než u jiných sýrů. Proto je třeba udělat opravdu dokonalý obal, v němž tvarůžky pěkně zůstanou schované a roztečou se vám až tehdy, když do nic říznete na talíři.
Mohlo by vás zajímat
Jak na vynikají tvarůžky v trojobalu
Tvarůžky se smaží obvykle v klasickém trojobalu, který připravíte z mouky, vajec a strouhanky. Jak ale postupovat, aby byl obal dokonale křupavý a sýr nevytekl?
- Obalování v mouce: Při přípravě trojobalu je třeba sýr nejprve obalit v mouce. Tu můžete dochutit trochou mleté papriky či pepře, případně můžete přidat i sušený česnek pro výraznější aroma. Mouku použijte hladkou a lehce ji na tvarůžky přitiskněte.
- Obalování ve vajíčku: Po mouce přicházejí na řadu rozšlehaná vajíčka. Rozšlehejte je opravdu důkladně, ideálně s trochou piva, obal pak bude křupavější. Naopak můžete vynechat sůl nebo s ní šetřete, tvarůžky jsou slané samy o sobě.
- Obalování ve strouhance: Strouhanku lze použít klasickou, ale klidně i kukuřičnou. Důležité je ale obalit tvarůžky ve strouhance nadvakrát. Po prvním obalení je ještě ponořte do vajíčka a pak opět do strouhanky. Druhou vrstvu na sýr pěkně přitlačte.
- Obalené tvarůžky je vhodnější nechat ještě chvíli ztuhnout v lednici nebo v mrazáku, než se pustíte do smažení. Díky tomu zmírníte i typické syrečkové aroma.
- Jak smažit: Na smažení je důležité mít pořádně rozehřátý olej, aby se strouhanka nerozpadla. Olej však nesmí být rozpálený příliš, to vymohl zase rychle zhnědnout. Pokud se z něj kouří, už je to moc. Správně rozehřátý olej poznáte podle toho, že když do něj vhodíte špetku z obalu, jemně to zasyčí.
Důležité také je, aby tvarůžky v oleji plavaly, neměly by se správně dotýkat dna ani stěn nádoby, pak právě hrozí protržení. Proto je vhodnější použít menší kastrůlek, abyste nemuseli oleje dávat tolik.
Recept na tvarůžky v pivním těstíčku
Pokud se vám do klasického trojobalu nechce, můžete tvarůžky osmažit i v křehkém pivním těstíčku podle receptu z knihy Kouzelný tvarůžek, kde najdete spoustu dalších tvarůžkových receptů. A jak na to?
Budete potřebovat: 300 g tvarůžků, 1 vejce, hladkou mouku (asi 3 lžíce nebo podle potřeby), trochu světlého piva (cca 2 lžíce), sladkou papriku a olej.
- Z mouky, piva, vajíčka a papriky umíchejte hustší těstíčko a postupně do něj namočte všechny tvarůžky.
- Na pánvi si rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje a tvarůžky v něm smažte dozlatova z obou stran. Hotové nechte okapat na ubrousku.
Náš tip: Klasické tvarůžky v trojobalu pak můžete udělat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Olomoucké tvarůžky kdysi sloužily jako platidlo. V Lošticích se vyrábí už 145 let
Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 12 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 13 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 14 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat smažený sýr bez smažení. Všechny porce budete mít připraveny najednou
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Jak na dokonalý smažený sýr: Zásadní je použít správný druh mouky, vejce nesolit a obalovat sýr jemně