Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Které cukroví máte nejraději? Někdo dává přednost sušším kouskům, ale pokud milujete cukroví plněné krémy, tak ořechy jsou nejspíš jedním z vašich favoritů. Lahodné kousky z těsta upečeného v typických formičkách, naplněné krémem, případně ještě dozdobené čokoládou jsou velkou dobrotou.

Na typické cukroví, které rády pekly i naše babičky, potřebujeme upečené "skořápky" z těsta. Ty pak naplníme lahodným krémem, uzavřeme a jednu stranu namočíme do rozpuštěné čokolády. Provedeme vás jednoduchým postupem, který určitě zvládnou i začátečníci.

Jak připravit cukroví s názvem plněné ořechy

Připravíme si odvážené suroviny na těsto podle zvoleného receptu.

  1. Potřebujeme mouku, mleté ořechy, cukr, máslo a vejce. Některé recepty se mírně liší. Na vylepšení do nich využijete např. strouhanou citrónovou kůru a nebo perníkové koření, k obarvení kakao.
  2. Suroviny dobře vypracujeme, a to buď ručně nebo pomocí kuchyňského robota. Tento typ těsta potřebuje před pečením nechat odležet. Zabalíme ho do fólie a uložíme do ledničky minimálně na dvě hodiny, ale raději na celý den
  3. Plechové formičky před vkládáním první dávky lehounce vytřeme tukem. Další dávky ale již nevytíráme, těsto je samo o sobě poměrně tučné. 
  4. Z těsta postupně odebíráme malé kousky a vkládáme je do formiček na ořechy. Formičky naplníme jen z poloviny, protože je potřeba ponechat prostor na náplň. Navíc těsto při pečení trochu nabyde. 
  5. Naplněné formičky vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 170 °C přibližně 10–15 minut. Pokud jsme těsto rozložili v nestejně vysokých vrstvách, začnou příliš tenké části brzy hnědnout.
  6. Ještě teplé ořechy vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. 
  7. Pečivo plníme vybraným krémemv posledním týdnu před Vánocemi (nebo plánovanou spotřebou). Krémy vydrží asi týden, proto je nepřipravujeme s velkým předstihem.
  8. K plnění použijeme buď lžičku nebo cukrářský sáček. Po naplnění přitiskneme obě části ořechů k sobě.
  9. Na dozdobení ještě použijeme rozpuštěnou čokoládu, do které vždy namáčíme jednu stranu cukroví, a pak kousky necháme rozložené zaschnout.
  10. Naplněné ořechy skladujeme v suchu a chladu.

Podle následujícího videoreceptu připravíte velmi chutné plněné ořechy. Voní "perníkově" a do náplně dochucené rumem budete potřebovat nastrouhané tatranky. Přejeme, ať se vám krásně povedou.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky