Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lesní ovoce roste na chráněných místech v lese, na slunečných stráních a kolem lesních a polních cest. Těmi nejznámějšími druhy jsou modré borůvky, červené jahody, růžové maliny, černé ostružiny a rudé brusinky.

Les není jen prostor na procházku a hledání hub, ale také místo pro sběr lesního ovoce. Není nad koláč, na který si plody vlastnoručně nasbíráme. Není ani nad báječnou chuť, které ovoce má - žádné zahradní ani dovozové ovoce se mu nevyrovná.

1/16

    1 z 16

    Džem z lesních jahod

    Džem z lesních jahod

    Džem z lesních jahod se vyplatí jen díky pomocníkům, kteří nám se sběrem pomohou. Jahůdky vaříme se želírovacím cukrem jen po dobu pár minut. Pokud po kápnutí na talířek džem netuhne, přidáme kyselinu citrónovou. Směs plníme do malých skleniček a pak už jen ochutnáváme a libujeme si.

    2 z 16

    Tvarohový koláč s borůvkami

    Tvarohový koláč s borůvkami

    Koláč s borůvkami je připravený podle zásad zdravé stravy. Na křehké těsto použijeme špaldovou mouku, na potření nízkotučný tvaroh a povrch posypeme lesními borůvkami. Nezapomeneme hostům zdůraznit, že vlastnoručně natrhanými. Kdo má rád drobenku, může si jí koláč trochu posypat. 

    3 z 16

    Malinové cupcakes

    Malinové cupcakes

    Na maličkých dortících vyniknou i malé lesní maliny. Do papírových košíčků navrstvíme těsto a po upečení vyjmeme lžičkou vnitřek, který naplníme malinovou marmeládou. Přiklopíme zpět těsto, na dortíky nastříkáme ozdobně krém a posypeme je čokoládovými hoblinkami. Pak už jen ozdobíme malinami.

    4 z 16

    Kokosová panna cotta s ostružinami

    Kokosová panna cotta s ostružinami

    Italský dezert panna cotta se připravuje ze smetany, mléka a želatiny. Má jemnou chuť a konzistenci, proto se k němu perfektně hodí nakyslé lesní ostružiny. Rozvařením z nich připravíme sladkou omáčku k přelití - kdo nemá rád semínka, může si ostružiny propasírovat přes jemné sítko. Ozdobíme lístečky máty.

    5 z 16

    Lívanečky s brusinkami

    Lívanečky s brusinkami

    Nedělní snídaně je tak trochu jiná než ta všední, kdy musíme běžet do práce nebo do školy. Rodina jistě uvítá čerstvě upečené lívanečky, které polijeme horkým rozvařeným ovocem - například borůvkami a brusinkami. Snídani doladíme zakysanou smetanou a pak už jde jen o to, kdo bude u stolu první.

    6 z 16

    Sněhový koláč s lesními jahodami

    Sněhový koláč s lesními jahodami

    Výborný koláč připravíme z máslového těsta, namačkaného do vymazaného pekáče. Na těsto natřeme tvaroh s mascarpone. Nakonec našleháme bílkový sníh, do kterého tenkým pramínkem přilijeme jahodovou šťávu. Do sněhu vmícháme namačkané jahody, směs naneseme na tvaroh a koláč dáme upéct do trouby.

    7 z 16

    Borůvkové smoothie

    Borůvkové smoothie

    Lesní borůvky dodají každému pokrmu modrou až fialovou barvu a to i v případě, že je smícháme s jiným ovocem. Čím více borůvek, tím více fialovější. Borůvky proženeme mixérem spolu s mlékem, jogurtem nebo i tvarohem. Když smoothie zbyde, nalijeme ho do nanukových tvořítek a zamrazíme.

    8 z 16

    Bublanina máslová s malinami

    Bublanina máslová s malinami

    Který moučník je více spjatý s létem než bublanina? Buchtu s ovocem můžeme upéct v jakékoli formě - na plechu i v pekáči na maso. Pak už nezáleží na tom, kolik ovoce do ní nahážeme - když bude málo malin, použijeme lesní jahody, borůvky či ostružiny. Po upečení poprášíme bublaninu moučkovým cukrem.

    10 z 16

    Ovesné cookies s brusinkami

    Ovesné cookies s brusinkami

    Sušené brusinky mají léty ověřené pozitivní zdravotní účinky. Pokud brusinky namočíme (ale použít můžeme i čerstvé) a propašujeme je do těsta na sušenky, budeme mile překvapeni jejich šťavnatostí, nakyslostí a také mírnou trpkostí. Jako bonus uděláme něco pro náš močový měchýř.

    11 z 16

    Jogurtové želé s lesními jahodami

    Jogurtové želé s lesními jahodami

    Želé pochoutku s lesními jahodami připravíme díky jahodové Galaretce a pokud ji neseženeme, použijeme želatinu. Tu rozpustíme, osladíme, přimícháme jahody (pokud jich máme více, část rozmačkáme vidličkou), smícháme s jogurtem a krém můžeme nalít do misek. Poháry necháme v lednici ztuhnout. 

    12 z 16

    Borůvkové nanuky

    Borůvkové nanuky

    Připravit z borůvek nanuky je celkem hračka - pokud ale nechceme semínka, musíme ovoce propasírovat přes jemné sítko. Pyré svaříme s cukrem a s citrónovou šťávou, smícháme s jogurtem, zakysanou smetanou nebo i s mírně našlehanou šlehačkou, nalijeme do nanukových tvořítek a vložíme do mrazáku.

    14 z 16

    Dort s ostružinovým krémem

    Dort s ostružinovým krémem

    Výborný lehký dortík připravíme z ostružin, které dodají moučníku červenofialovou barvu. Upečeme klasický piškotový korpus do menší dortové formy. Polovinu ostružin svaříme a po vychladnutí propasírujeme přes sítko - šťávu zašleháme do šlehačky s mascarpone. Dort naplníme a potřeme krémem a ozdobíme zbylým ovocem.

    15 z 16

    Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky

    Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky

    Když bude celá rodina poctivě sbírat borůvky, dostane se všem sladké odměny - borůvkových knedlíků. Máme na výběr z několika druhů těst - kynutého, tvarohového a bramborového. Stejně tak máme na výběr i zdobení - s mákem, s kakaem, se skořicí nebo se strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.

    16 z 16

    Brusinkové marokánky

    Brusinkové marokánky

    Marokánky jsou orientální cukrovinky, které velmi rychle zdomácněly i u nás jako vánoční cukroví. Placičky s kandovaným a sušeným ovocem obsahují kromě jiného také ořechy, ty jim dodávají křupavost. Hotové placičky poléváme rozpuštěnou čokoládou. Uložíme je v dóze s víčkem - ale stejně se budou záhadně ztrácet.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli