

Makovo-jablečný Fluden
Suroviny
- 600 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 4 vejce
- 7 g sušeného droždí (balení dr.Oetker)
- 1 lžíce cukru
- Jablková náplň:
- 10 jablek
- 50 g sušených brusinek
- 1/2 skořicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- cukr podle chuti
- Maková náplň:
- 2 hrnky mletého máku
- cukr dle chuti
- citronová kůra
- mléko na spaření (cca 2dl)
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
Z mouky, změklé Hery, vajec, droždí a cukru vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly a dáme na 1 hod odpočinout do ledničky.
Připravíme náplně: Na jablečnou smícháme nastrouhaná jablka s ostatními surovinami. Na makovou dáme svařit mléko, vsypeme mletý mák, povaříme a osladíme.
Vyválíme postupně 4 placky o síle cca 2-3 mm, propícháme vidličkou a 3 upečeme v troubě na pečicím papíře (15 min. na 170°C).
Do hlubšího plechu dáme na dno pečicí papír, na něj postupně vrstvíme upečenou placku, jablečnou náplň, upečenou placku, makovou náplň, upečenou placku, jablečnou náplň. Poslední placka je syrová, dáme ji na jablečnou vrstvu, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme vše péct do trouby na 160°C cca 30-40 min.
Moučník necháme do druhého dne rozležet.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: prozeny.cz, lehce upraveno
Hledala jsem bližší info o tomto koláči a mělo by se snad jednat o slavnostní židovský koláč, nevím, zda v tomto provedení je košer a zda souhlasí s původní recepturou, ale rozhodně je velmi dobrý.
Plech cca 25x35cm
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Makovo-jablečný Fluden
-
ach jo: nevím, komu je tvůj příspěvek určen
...pokud mně, tak prosím brzdi, nikdy bych nezkopírovala ani fotku ani recept....to je pod mou úroveň
...o tvé bychom se asi mohly bavit - ono osočovat lidi bez důkazů, znalosti souvislostí - jen na základě doměnky - to mi jako velká úroveň nepřipadá
.
Važ tedy prosím pro příště slova, než někoho nařkneš z plagiátorství... -
stika: zizala má pravdu, najdeš mě pod nickem ivosenka na Varecha.sk...dala jsem tam pár receptů...
takže není to zkopírované, jsem to já.
děkuji ale za upozornění, je dobře, když se dá vědět pro případ, že by to nebyl můj profil....už mi fotek i receptů "vykradli" řadu....mimochodem - na profilu Varecha mám uvedeno, že domovskou stránkou jsou pro mě Toprecepty a jinde jen občas "hostuji"- dříve jsem tu měla nick Isahu...je to trochu zamotané
-
stika:
ach jo:
Ach jo, to vás nenapadlo, že Iva má profil a přispívá i na Vareche?? -
To je pěkný, tady málem kamenuješ ostatní, aby fotky vymazaly, že jsou zkopírovaný. A sama jsi všechny fotky zkopírovala na cizím webu
a vydáváš je za své. To je úroveň
-
Všechny tyto fotky od isindy zkopírovanéhttp://varecha.pravda.sk/recepty/fluden-makovo-jab...
-
Irrenko, to nevadí, aspoň pro příště víš, že méně je někdy více
hlavně, že vám chutnalo
-
Isi dneska jsem pekla
Dala jsem 15 jablek a stejně nemám takovou krásnou vysokou vrstvu jablek jako ty, protože jsem blb a udělala jsem ty placky moc velké, chce to fakt je dělat menší
Bodík už jsem dala, další nelze
Je to moc dobré
-
isindy:Díky
Takový plech ani nemám, prostě dám velký a těsto nedám přes celý
-
Irrenko, je to na menší, tak 25x35cm.
-
Isi chystám se na tuto dobrotu, ty 4 placky jsou na normální velké plechy (mám 38x34), nebo nějaký menší?
-
marciku, díky moc za fotku
, na tvarohovou verzi se časem taky chystám
-
Ivi, bodík jsem už dala, ale kdybych mohla, tak dám další. Udělala jsem ho s tím tvarohem a nemá chybu
. těsto nemá cukr, takže mohl zkusit i manžel který je diabetik
, jestli neva, tak přidávám foto.
-
moc pěkné
-
Ivi díky za odpovědˇ, tak vyzkouším s tvarohem
-