Víte jak udělat dokonalé holandské řízky? Poradíme nejen začátečníkům
Holandský řízek je řízek z mletého masa se sýrem, který mu dodává šťavnatost i chuť. Nejdůležitější požadavek je, aby byl pěkně šťavnatý a dobře usmažený. S jeho přípravou vám poradíme, a tak si budete moci brzy pochutnávat.
Výběr masa je na vás, ale nejchutnější "holanďan" je z libovějšího bůčku či mleté plece. Přidává se k němu studená tekutina (voda, mléko, smetana - podle tučnosti masa). Maso je nutné důkladně zpracovat, aby veškerou tekutinu vstřebalo. Poté vmícháme sýr. Po odležení by masová směs měla být tvárná jako těsto.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na dokonalý holandský řízek
Na 8 větších řízků si připravte: 850 g mleté vepřové plece nebo bůčku, 1 dl vody nebo mléka, hrst listové petržele, 250 g sýra gouda, sůl a mletý pepř. Suroviny na trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka), na smažení nejlépe přepuštěné máslo nebo směs másla a oleje.
- Maso osolte, opepřete, přidejte sekanou petrželku a tekutinu. Důkladně promíchejte a vmíchejte nahrubo nastrouhaný sýr.
- Nechte odležet nejméně hodinu, nejlépe však do druhého dne.
- Z hmoty vytvarujte 8 plochých řízků. Obalte je v hladké mouce, rozkvedlaném vejci a prosáté strouhance.
Tip: Přidejte do vajec trochu světlého piva - obal bude křupavější. - Usmažte ve vyšší vrstvě másla z obou stran dočervena. Nesmažte dlouho, aby se řízek nevysušil. Pak odsajte přebytečný tuk.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
Začátečníci se mohou inspirovat naším videoreceptem na základní holandské řízky, který vás postupem provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře