Domácí rohlíky: Práce s kynutým těstem je relax, který vás odmění chutným pečivem
Domácí pečivo je nejlepší možnou variantou, jak si opravdu pochutnat. To je zkrátka holý fakt. Rohlíky z vlastní trouby už nikdy nebudete chtít vyměnit za ty kupované, za to vám ručíme. Jejich přípravou vás nyní provedeme.
Odmítáte se pouštět do přípravy domácích rohlíků kvůli práci s kynutým těstem nebo kvůli jejich tvarování? Uklidníme vás, nic z toho není náročné. Stačí si udělat čas a ponořit se do tajů světa domácího pečiva, který vás zcela jistě uchvátí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct domácí rohlíky
Na 10 rohlíků budete potřebovat: omládek skládající se ze 100 ml vlažné vody, 1 lžičky včelího medu (nebo sladěnky), 10 g droždí, 125 g hladké mouky. Dále si připravte 5 g cukru, 140 ml vody, 1,5 lžičky soli, 355 g hladké mouky a 25 g oleje.
- Všechny potřebné ingredience na omládek důkladně smíchejte v míse, pečlivě zakryjte a nechte zhruba 35–45 minut kynout.
- Následně k omládku přidejte všechny zbývající suroviny a vypracujte hladké a kompaktní těsto, které nechte na teplém místě nakynout do dvojnásobku.
- Vykynuté těsto propracujte na pracovní desce, rozdělte na 10 dílků a vytvarujte rohlíky. Na tvarování rohlíků není nic těžkého - z každého dílku těsta vyválejte trojúhelník, který následně stočte od širší části ke špičce.
- Každý vytvarovaný rohlík poválejte po pracovní ploše, aby si během pečení zachoval tvar a "nerozvíral se".
- Rohlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a po jeho naplnění je překryjte vlhkou utěrkou, pod kterou je nechte opět nakynout (asi 20 minut).
- Následně každý rohlík potřete vodou a pečte je v předem vyhřáté troubě na 220–230 °C po dobu 10–13 minut. Jejich barva musí být krásně tmavě zlatavá.
Tip: Rohlíky můžete po potření vodou posypat mákem nebo hrubozrnnou solí v kombinaci s kmínem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pečete rohlíky vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích, těšíme se! A pokud jste dostali chuť na něco dobrého s rohlíkem, můžete si zkusit upéct rohlíky vhodné k plnění (nejen) vlašským salátem. Přejeme vám dobrou chuť.
Komentáře