Drůbeží polévka z husích nebo kuřecích drobů: Jde o univerzální lék našich babiček
Drůbeží polévky se připravují z masa kuřat, slepic, kachen, hus, krůt a křepelek. Uvaříme ji z kostí, skeletů, prsíček i stehen. Sílu nastavíme redukováním polévky i hustotu zavářkou a chuť pomocí zeleniny a koření.
Drůbeží polévka byla už podle našich babiček univerzálním lékem na nachlazení i na kocovinu, ale hlavně životabudičem, který postavil na nohy každého strávníka. Čím déle se polévka vařila a redukovala, tím byla silnější, vydatnější a chutnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co jsou droby - drůbky
U drůbeže tímto názvem označujeme vnitřnosti: játra, srdce, plíce, ledviny, žaludky, ale i krky, biskupy, křídla a odřezky kůží. Drůbeží polévka se většinou vaří jen z kostí a masa, ale drůbky jí dají výraznější chuť, pevnější konzistenci a větší hustotu. Nejoblíbenější drůbkovou polévkou je kaldoun, který se připravuje společně s pečením sváteční drůbeže - na Vánoce, Velikonoce nebo na svatého Martina - z kuřat, slepic, hus, kachen, krůt a křepelek.
Jak připravit drůbeží polévku z drobů
Použijeme odřezky po porcování drůbeže nebo koupíme balíček drůbků:
- Chceme-li z jater udělat knedlíčky, necháme si je bokem. Droby očistíme, omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou vodou s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a stroužkem česneku. Vodu jen mírně osolíme a droby necháme vařit, dokud nezměknou.
- Obsah hrnce přecedíme do jiné nádoby. Maso obereme a spolu s vnitřnostmi pokrájíme na vhodně velké kousky. Do vývaru vložíme pokrájenou mrkev, celer a petržel, přidáme zelené bylinky (petrželku, libeček, celerovou nať, medvědí česnek), provaříme a před koncem varu vrátíme do polévky maso.
- Chuťově výraznější polévku připravíme z očištěné, pokrájené nebo na julienne nastrouhané zeleniny, kterou orestujeme na pánvi a zalijeme přecezeným vývarem. Po několika minutách vaření přidáme do polévky maso a zelené natě. Polévku solíme až po zredukování, aby nebyla přesolená.
Do polévky s droby můžeme zavařit knedlíčky, nočky i kapání. Celestýnské nudle nebo svítky připravujeme a podáváme zvlášť. Polévkové nudle uvaříme odděleně - jinak ovlivní uvolněnou moukou chuť vývaru.
Pokud jste ještě neochutnali polévku s droby, zkuste si - třeba jen na zkoušku - připravit podle videa drůbeží kaldoun. Určitě jej zařadíte mezi oblíbené pokrmy:
Komentáře