Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: cca 3,5 hodiny Polévky 6 názorů

Suroviny

Na vývar:
husí droby (srdce, žaludek, játra)
křídla
krk
obíračka z pečené husy
(skelet, kosti a kousky kůže)
2 l studené vody
1 cibule i se slupkou
2 mrkve
1 petržel
3 cm silný plátek celeru
10 kuliček pepře (měla jsem čtyřbarevný)
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 větvička rozmarýnu
sůl
Dále:
2 cm silný plátek másla
3 lžíce hladké mouky
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
200 ml smetany na vaření
1 cm silný plátek celeru
1 mrkev
husí játra
sůl
mletý pepř
hladkolistá petržel na přízdobu
uvařené široké nudle do hotové polévky
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vajíčka na čaj dáme nalámaný bobkový list, nastříhaný rozmarýn a kuličky koření.
    Do velkého hrnce dáme všechny uvedené suroviny na vývar, jen játra odložíme na později. Přidáme koření v čajovém vajíčku a vše zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 3 hodiny.

  2. Mezitím ve druhém, hlubokém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, muškátový oříšek a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, za stálého míchání ji necháme zhoustnout a poté odstavíme stranou.

  3. Hotový vývar přecedíme, krk obereme od kůstek a maso nakrájíme na menší kousky. Na kousky také nakrájíme srdíčko a žaludek.

  4. Vývarem naředíme jíškovou kaši na konzistenci polévky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou syrovou mrkev a celer, přidáme celá játra, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a slabým varem vaříme 15 minut.
    Poté játra vytáhneme, drobně nakrájíme a dáme je s ostatním nakrájeným masem prohřát do polévky.
    Podáváme se širokými nudlemi, dozdobíme zelenou petrželkou.

Poznámka

Inspirovala jsem se receptem na husí kaldoun https://kitchenette.cz/clanek/husi-kaldoun. Kdo nemá rád v polévce smetanu, tak jíšku naředí pouze vývarem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 62 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

  • RubyRom RubyRom

    Tak tento recept se mi líbí, musím vyzkoušet!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Olinka5555: Olinko,děkuji:-K
    Já někdy dělám vývar tak,že přidám z předešlého dne obíračku(kosti,skelet,zbytek opečené kůže),jen jsem nevěděla,mám-li tady takový rcp vůbec dávat,aby někdo neřekl,že zbytkuji:-)Ale když mi google nabídl několik variant na Kaldoun a přečetla jsem si na Kitchenette,že tam také kuchařinka dává zbytky z pečínky,tak jsem se nežinýrovala;-)Knedlíčky jsem nedělala žádné,bylo to už tak dost husté.Jen ty široké nudle nám tam nějak nepasovaly...jsme zvyklí na vlasové:-8
    Hledala jsem recept na Kaldoun i ve Zlaté kuchařské knize od A.Kejřové-M.Kuchařové i od M.D.Rettigové a překvapilo mě,že ani jedna ho tam nemá:-OTakže jak se dělá opravdu ten"pravý"nevím:-8

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    moc pěkné,
    zrovna dnes jsem ho dělala:)) děláme obdobně jen bez smetany a těstovin, ale zase dáváme drožďové knedlíčky:-)), někdy zkusím se smetanou..:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    klukodvody: Děkuji za pozdravy i komentář:-KJosífku,jsem ráda,že Ti recept přišel vhod:-8;-)
    medanek::-K

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Dlouho jsme o sobě neslyšeli. Moc Tě oba zdravíme. Tvůj recept přišel jako na zavolanou. Po Martinské huse mám nějaké různé zbytečky včetně všech drobů a křídel, chtěl jsem dělat polévku, ale tohle je lepší. Díky a ještě jednou srdečně zdravíme.
    :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek

Tématické fráze: pravý kaldoun vývar z husích drobů jak se dělá kaldoun polévka z husích drobů husí pečené masové kuličky kalton,polévka kalton,polévka husi vajíčka dělá se husí polévka kaldoun z pečeně polévka z kostí z pečené husy pravy caldoun jak se dělá je kaldoun husí maso s kaší pravý kaldoun recept polévka z husích drobů recept husí polévka kalton z husy polévka kaldoun polévka z pečených husích kostí