Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: cca 3,5 hodiny Polévky 6 názorů

Suroviny

Na vývar:
husí droby (srdce, žaludek, játra)
křídla
krk
obíračka z pečené husy
(skelet, kosti a kousky kůže)
2 l studené vody
1 cibule i se slupkou
2 mrkve
1 petržel
3 cm silný plátek celeru
10 kuliček pepře (měla jsem čtyřbarevný)
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 větvička rozmarýnu
sůl
Dále:
2 cm silný plátek másla
3 lžíce hladké mouky
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
200 ml smetany na vaření
1 cm silný plátek celeru
1 mrkev
husí játra
sůl
mletý pepř
hladkolistá petržel na přízdobu
uvařené široké nudle do hotové polévky
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vajíčka na čaj dáme nalámaný bobkový list, nastříhaný rozmarýn a kuličky koření.
    Do velkého hrnce dáme všechny uvedené suroviny na vývar, jen játra odložíme na později. Přidáme koření v čajovém vajíčku a vše zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 3 hodiny.

  2. Mezitím ve druhém, hlubokém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, muškátový oříšek a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, za stálého míchání ji necháme zhoustnout a poté odstavíme stranou.

  3. Hotový vývar přecedíme, krk obereme od kůstek a maso nakrájíme na menší kousky. Na kousky také nakrájíme srdíčko a žaludek.

  4. Vývarem naředíme jíškovou kaši na konzistenci polévky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou syrovou mrkev a celer, přidáme celá játra, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a slabým varem vaříme 15 minut.
    Poté játra vytáhneme, drobně nakrájíme a dáme je s ostatním nakrájeným masem prohřát do polévky.
    Podáváme se širokými nudlemi, dozdobíme zelenou petrželkou.

Poznámka

Inspirovala jsem se receptem na husí kaldoun https://kitchenette.cz/clanek/husi-kaldoun. Kdo nemá rád v polévce smetanu, tak jíšku naředí pouze vývarem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 33 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

  • RubyRom RubyRom

    Tak tento recept se mi líbí, musím vyzkoušet!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Olinka5555: Olinko,děkuji:-K
    Já někdy dělám vývar tak,že přidám z předešlého dne obíračku(kosti,skelet,zbytek opečené kůže),jen jsem nevěděla,mám-li tady takový rcp vůbec dávat,aby někdo neřekl,že zbytkuji:-)Ale když mi google nabídl několik variant na Kaldoun a přečetla jsem si na Kitchenette,že tam také kuchařinka dává zbytky z pečínky,tak jsem se nežinýrovala;-)Knedlíčky jsem nedělala žádné,bylo to už tak dost husté.Jen ty široké nudle nám tam nějak nepasovaly...jsme zvyklí na vlasové:-8
    Hledala jsem recept na Kaldoun i ve Zlaté kuchařské knize od A.Kejřové-M.Kuchařové i od M.D.Rettigové a překvapilo mě,že ani jedna ho tam nemá:-OTakže jak se dělá opravdu ten"pravý"nevím:-8

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    moc pěkné,
    zrovna dnes jsem ho dělala:)) děláme obdobně jen bez smetany a těstovin, ale zase dáváme drožďové knedlíčky:-)), někdy zkusím se smetanou..:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    klukodvody: Děkuji za pozdravy i komentář:-KJosífku,jsem ráda,že Ti recept přišel vhod:-8;-)
    medanek::-K

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Dlouho jsme o sobě neslyšeli. Moc Tě oba zdravíme. Tvůj recept přišel jako na zavolanou. Po Martinské huse mám nějaké různé zbytečky včetně všech drobů a křídel, chtěl jsem dělat polévku, ale tohle je lepší. Díky a ještě jednou srdečně zdravíme.
    :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek

Tématické fráze: kaldoun polevka z husích jater

Zapomněl/a jsem heslo