Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 210 min

210 min (210 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 472 kJ /
1 069 kcal
Bílkoviny43,94 g
Tuky31,19 g
Vláknina106,65 g
Cholesterol 77 mg
Sodík 2,20 g
Sůl4,82 g
Sacharidy100,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vajíčka na čaj dáme nalámaný bobkový list, nastříhaný rozmarýn a kuličky koření.
Do velkého hrnce dáme všechny uvedené suroviny na vývar, jen játra odložíme na později. Přidáme koření v čajovém vajíčku a vše zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 3 hodiny. Krok 2: Mezitím ve druhém, hlubokém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, muškátový oříšek a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, za stálého míchání ji necháme zhoustnout a poté odstavíme stranou. Krok 3: Hotový vývar přecedíme, krk obereme od kůstek a maso nakrájíme na menší kousky. Na kousky také nakrájíme srdíčko a žaludek. Krok 4: Vývarem naředíme jíškovou kaši na konzistenci polévky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou syrovou mrkev a celer, přidáme celá játra, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a slabým varem vaříme 15 minut.
Poté játra vytáhneme, drobně nakrájíme a dáme je s ostatním nakrájeným masem prohřát do polévky.
Podáváme se širokými nudlemi, dozdobíme zelenou petrželkou.

Zveřejněno 13. 11. 2018

Poznámka autorky Anna Kocikova

Inspirovala jsem se receptem na husí kaldoun https://kitchenette.cz/clanek/husi-kaldoun. Kdo nemá rád v polévce smetanu, tak jíšku naředí pouze vývarem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3DgQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3DgQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Marie Svarcova: Moc děkuji,Maruško:-8:-K

:-)<3:yes::yes: Moc pěkný receot, znám kaldoun jak ho dělávala babička i mamka, ten Tvůj je trochu jiný a určitě moc dobrý:-K

Tak tento recept se mi líbí, musím vyzkoušet!

moc pěkné,
zrovna dnes jsem ho dělala:)) děláme obdobně jen bez smetany a těstovin, ale zase dáváme drožďové knedlíčky:-)), někdy zkusím se smetanou..:yes:

Olinka5555: Olinko,děkuji:-K
Já někdy dělám vývar tak,že přidám z předešlého dne obíračku(kosti,skelet,zbytek opečené kůže),jen jsem nevěděla,mám-li tady takový rcp vůbec dávat,aby někdo neřekl,že zbytkuji:-)Ale když mi google nabídl několik variant na Kaldoun a přečetla jsem si na Kitchenette,že tam také kuchařinka dává zbytky z pečínky,tak jsem se nežinýrovala;-)Knedlíčky jsem nedělala žádné,bylo to už tak dost husté.Jen ty široké nudle nám tam nějak nepasovaly...jsme zvyklí na vlasové:-8
Hledala jsem recept na Kaldoun i ve Zlaté kuchařské knize od A.Kejřové-M.Kuchařové i od M.D.Rettigové a překvapilo mě,že ani jedna ho tam nemá:-OTakže jak se dělá opravdu ten"pravý"nevím:-8

Dlouho jsme o sobě neslyšeli. Moc Tě oba zdravíme. Tvůj recept přišel jako na zavolanou. Po Martinské huse mám nějaké různé zbytečky včetně všech drobů a křídel, chtěl jsem dělat polévku, ale tohle je lepší. Díky a ještě jednou srdečně zdravíme.
:-K:-K:-K

klukodvody: Děkuji za pozdravy i komentář:-KJosífku,jsem ráda,že Ti recept přišel vhod:-8;-)
medanek::-K

:yes::yes::-)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
pravý kaldoun, vývar z husích drobů, jak se dělá kaldoun, polévka z husích drobů, husí pečené masové kuličky, kalton,polévka, kalton,polévka, husi vajíčka, dělá se husí polévka, kaldoun z pečeně, polévka z kostí z pečené husy, pravy caldoun, jak se dělá je kaldoun, husí maso s kaší, pravý kaldoun recept, polévka z husích drobů recept, husí polévka, kalton z husy, polévka kaldoun, polévka z pečených husích kostí

Suroviny:
droby, husa, kost, voda, cibule, mrkev, petržel, celer, pepř, koření nové koření, bobkový list, rozmarýn, sůl, máslo, mouka hladká, ořech muškátový, smetana na vaření, celer, mrkev, játra husí, sůl, pepř mletý, petržel, nudle široké

Přidat fotografie receptu