Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolová polévka je oblíbená pro svou sytivost. Na této husté luštěninové polévce si pochutná každý, kdo má rád vydatná jídla. Zpracovali jsme pro vás deset nejčastějších otázek na téma fazolová polévka.

Luštěninové polévky si dopřáváme převážně během chladných a mrazivých dnů, kdy nás jedna miska dokáže skvěle zasytit i zahřát. Fazolovou polévku si můžete připravit velmi rychle, pokud použijete fazole z konzervy. A jakých 10 rad pro vás máme?

1

Musí se fazole před vařením namáčet

 Fazole se před vařením namáčet nemusí, nicméně pokud je namočíte, vyplaví se látky, které způsobují nadýmání. Voda použitá k namáčení se dále nevyužívá. Díky namáčení se zkrátí doba vaření fazolí, při kterém také méně praskají.

2

Jak zahustit fazolovou polévku

V závěru vaření odeberte část fazolí z polévky, rozmixujte je a vraťte je zpět. Polévku můžete také zahustit rozmačkanými bramborami, jíškou nebo záklechtkou. Osmaženou cibuli přidávejte do polévky rozmixovanou nebo propasírovanou.

3

Jaká zelenina se hodí do fazolové polévky

Osmažená cibule je základem při přípravě polévek a často se restuje společně s česnekem. Na sytosti i hustotě přidají polévce brambory. Kořenová zelenina je chutným oživením, stejně jako řapíkatý celer, patizon nebo cuketa.

4

Lze použít konzervované fazole místo suchých

Ano, k přípravě polévky můžete využít konzervované fazole ve slaném nálevu i v tomatové omáčce. Postup přípravy se však změní - zatímco suché fazole se dávají předem namočit a poté se vaří doměkka, fazole v konzervě se do polévky přidávají až na samém konci jejího vaření.

5

Jaká je nejlepší uzenina do fazolové polévky

Skvělou volbou jsou uzená žebra (a obecně uzené maso), kdy využijete kromě masa i vývar. Klobásy jsou klasikou - pro lepší chuť je po nakrájení osmahněte, než je přidáte do polévky. Dětem uděláte radost párkem nakrájeným na kolečka.

6

Co všechno se dává do fazolové polévky

Na polévku potřebujete fazoletuk na smažení, cibuli a česnek, uzeninu, kořenovou zeleninu, brambory, vývar nebo vodu, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, zelené natě, případně mouku a tuk na jíšku. Přidat lze cuketu, patizon, řapíkatý celer a v neposlední řadě můžete polévku zjemnit smetanou.

7

Kdy solit fazolovou polévku

Fazolím osoleným před uvařením ztvrdne slupka. Polévku proto solte až po úplném změknutí fazolí, tedy až ke konci její přípravy. Dávejte pozor, máte-li v plánu použít vývar z uzeného nebo nálev z fazolí, obojí polévce dodá výraznou slanost.

8

Jaké koření patří do fazolové polévky

Sůl a pepř jsou naprostým základem, stejně jako divoké kořeni. Sáhnout můžete také po chilli, bazalce, bobkovém listu, tymiánu, fenyklu nebo římském kmínu. Použít se nemusíte bát ani saturejku, majoránku nebo mletou papriku.

9

Jaké fazole jsou nejlepší na fazolovou polévku

K přípravě fazolové polévky můžete využít jakýkoliv druh fazolí. Bílé velké fazole se skvěle hodí pro přípravu krémových polévek, stejně tak žíhané fazole i ve spojení s těmi červenými. Jedinou podmínkou při kombinaci více druhů fazolí je ten, aby byly stejně velké a potřebovaly stejný čas k uvaření.

10

Jak urychlit vaření fazolí bez namáčení

Jestliže spěcháte, vsaďte na tlakový hrnec. Ušetří vám elektrickou energii, ale také drahocenný čas. Při používání tohoto hrnce však buďte opatrní a hlídejte především bezpečnostní ventil, který musí být propustný a pohyblivý a papiňák plňte vodou s luštěninami jen do 1/2 jeho objemu.

Připravte si „fazolovou blču z Oltecu“ - fazolovou polévku ze Starého Brna podle názorného videoreceptu a pochutnejte si na výtečné zahřívací polévce:

Komentáře

Další tipy a triky