Jak zahustit polévku bramborami? Naučíme vás tři jednoduché postupy
Polévky je třeba zahustit a možností, jak to udělat, je celá řada. Častou variantou zahušťování je využití mouky, ale pokud se chcete mouce vyhnout, zvládnete zahuštění i bez ní. Jednou z cest je zahuštění za pomoci brambor.
Polévky zahuštěné bramborami jsou chutné a vydatné, přitom na přípravu rychlé. K jakým polévkám se tento způsob zahuštění hodí? Především k zeleninovým, gulášovým a luštěninovým. I kulajdu můžeme snadno zahustit bramborami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit polévku pomocí brambor
Brambory obsahují škrob, který je výborný k zahušťování polévek i omáček. Začátečníkům poradíme tři jednoduché možnosti, jak postupovat.
- Oloupaný syrový brambor nastrouháme (nebo rozmixujeme) a přidáme do polévky v závěru vaření, pak polévku ještě krátce povaříme. Tento způsob zahušťování lze využít také při vaření omáček, gulášů i zeleniny např. zelí nebo kapusty.
- Když vaříme polévku, do které jsme dali brambory (např. kulajdu nebo čočkovou polévku), tak část změklých brambor rozmačkáme mačkadlem na brambory, ale část ponecháme v celku. Polévka pak rychle zhoustne a mouku k zahušťování již nepotřebujeme.
- Další možnost využíváme při vaření krémových polévek. Nakrájené brambory uvaříme společně se zeleninou nebo s luštěninami a pak vše rozmixujeme dohladka. Výsledkem je výborná krémová polévka.
Podívejte se také, jaké použít k zahuštění polévek zavářky nebo vložky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 21 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno 10. 9. 2024 01:23
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno 9. 9. 2024 20:45
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět skvělých vychytávek do kuchyně, které vám usnadní život a nestojí moc. Který šlehač se vyplatí a jak vybrat mixér?
Holka u plotny vaří: Jak na šťavnaté řízky z kuřecích prsou? Plněné bylinkovým máslem chutnají božsky
Komentáře