Fazolová pomazánka je snadná na přípravu, levná a výživná. A hlavně výtečně chutná
Luštěninové pomazánky přináší do naší kuchyně celou řadu výhod. Připravujeme je především ze sóji, cizrny a fazolí, ale využít můžeme i čočku nebo hrách. Výhodou je vysoká výživnost, ale zároveň snadná cenová dostupnost potřebných surovin. Tentokrát vám ukážeme, jak snadno připravit pomazánku ze suchých fazolí.
Pomazánky z luštěnin jsou oblíbenou a chutnou součástí našeho jídelníčku, jejich základem je dobře uvařená luštěnina, která je výrazněji dochucená a s dalšími surovinami důkladně rozmixovaná. Výtečnou luštěninovou variantou jsou pomazánky z vařených fazolí, které výborně chutnají a můžeme je bez obav připravit na pohoštění pro více strávníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit fazole
Předem si uvařte fazole, odrůdu zvolte podle svých možností. Pomazánka bude chutnat z větších i menších fazolí různých barev, ale pokaždé bude trochu jiná.
- Výborným pomocníkem při vaření luštěnin je pomalý hrnec, fazole v něm můžete bez obav nechat vařit více hodin nebo dokonce přes noc, žádné velké hlídání není potřeba. Zalijte je dostatečným množstvím vody a pro lepší chuť přidejte např. několik bobkových listů.
- Vaření fazolí vám usnadní také tlakový hrnec nebo můžete pro urychlení využít fazole z plechovky.
- Nejlepší je uvařit naráz celý sáček fazolí (500 g), část fazolí spotřebujete na polévku nebo jiné jídlo a část na pomazánku.
Jak udělat fazolovou pomazánku
Provedeme vás jednoduchým postupem, který si můžete obměňovat podle vlastní chuti.
- Na pomazánku budete potřebovat 500 g suchých fazolí, trochu oleje, 1 cibuli, 1–2 krásně vybarvené kapie, 1–2 rajčata, 5–10 stroužků česneku, 2 lžičky francouzské hořčice, sůl, koření na pizzu (nebo podobné italské).
- Fazole uvařte do změknutí - když je předem namočíte, vaření bude probíhat rychleji.
- Připravte si nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmažíte na malém množství oleje.
- K cibuli přisypte nakrájenou kapii a chvíli vše společně tepelně upravujte. Dále přidejte rajče, na tenké plátky nakrájený česnek a trochu hořčice. Stále míchejte, směs se brzy krásně rozvoní.
- Tip 1: Pokud máte rádi ostřejší chuť, dejte na pánev ještě kousek chilli papričky (čerstvé, sušené nebo mražené).
- Na závěr tepelné úpravy přidejte ještě 1 lžičku koření na pizzu (nebo jiné italské koření). Poté směs odstavte z plotny.
- Uvařené fazole sceďte, ale scezenou tekutinu nevylévejte. Pokud bude pomazánka příliš hustá, tekutina poslouží k vylepšení konzistence.
- K uvařeným (ještě teplým) fazolím dejte vše z pánve a společně všechny suroviny promixujte tyčovým mixérem. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte k ní trochu scezené tekutiny. Po vychladnutí pomazánka mírně zhoustne.
- Fazolová pomazánka výborně chutná namazaná na chléb i na veku, pěkně ozdobená barevnou zeleninou, vyzkoušejte ji také mazat na topinky potřené česnekem.
- Tip 2: Část uvařených fazolí si můžete zmrazit. Přidejte je příště do pánve k základu na pomazánku a po prohřátí společně promixujte. Příprava pomazánky pak bude záležitostí chvilky.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře