Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luštěninové pomazánky přináší do naší kuchyně celou řadu výhod. Připravujeme je především ze sóji, cizrny a fazolí, ale využít můžeme i čočku nebo hrách. Výhodou je vysoká výživnost, ale zároveň snadná cenová dostupnost potřebných surovin. Tentokrát vám ukážeme, jak snadno připravit pomazánku ze suchých fazolí.

Pomazánky z luštěnin jsou oblíbenou a chutnou součástí našeho jídelníčku, jejich základem je dobře uvařená luštěnina, která je výrazněji dochucená a s dalšími surovinami důkladně rozmixovaná. Výtečnou luštěninovou variantou jsou pomazánky z vařených fazolí, které výborně chutnají a můžeme je bez obav připravit na pohoštění pro více strávníků.

Jak uvařit fazole

Předem si uvařte fazole, odrůdu zvolte podle svých možností. Pomazánka bude chutnat z větších i menších fazolí různých barev, ale pokaždé bude trochu jiná.

Jak udělat fazolovou pomazánku

Provedeme vás jednoduchým postupem, který si můžete obměňovat podle vlastní chuti.

  1. Na pomazánku budete potřebovat 500 g suchých fazolí, trochu oleje, 1 cibuli, 1–2 krásně vybarvené kapie, 1–2 rajčata, 5–10 stroužků česneku, 2 lžičky francouzské hořčice, sůl, koření na pizzu (nebo podobné italské). 
  2. Fazole uvařte do změknutí - když je předem namočíte, vaření bude probíhat rychleji.
  3. Připravte si nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmažíte na malém množství oleje.
  4. K cibuli přisypte nakrájenou kapii a chvíli vše společně tepelně upravujte. Dále přidejte rajče, na tenké plátky nakrájený česnek a trochu hořčice. Stále míchejte, směs se brzy krásně rozvoní.
  5. Tip 1: Pokud máte rádi ostřejší chuť, dejte na pánev ještě kousek chilli papričky (čerstvé, sušené nebo mražené).
  6. Na závěr tepelné úpravy přidejte ještě 1 lžičku koření na pizzu (nebo jiné italské koření). Poté směs odstavte z plotny.
  7. Uvařené fazole sceďte, ale scezenou tekutinu nevylévejte. Pokud bude pomazánka příliš hustá, tekutina poslouží k vylepšení konzistence.
  8. K uvařeným (ještě teplým) fazolím dejte vše z pánve a společně všechny suroviny promixujte tyčovým mixérem. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte k ní trochu scezené tekutiny. Po vychladnutí pomazánka mírně zhoustne.
  9. Fazolová pomazánka výborně chutná namazaná na chléb i na veku, pěkně ozdobená barevnou zeleninou, vyzkoušejte ji také mazat na topinky potřené česnekem.
  10. Tip 2: Část uvařených fazolí si můžete zmrazit. Přidejte je příště do pánve k základu na pomazánku a po prohřátí společně promixujte. Příprava pomazánky pak bude záležitostí chvilky.
Obdobným způsobem snadno připravíte pomazánky i z jiných luštěnin např. z cizrny, sóji nebo červené čočky. Můžete k tomu využít další recepty z našeho receptáře.
Výtečný a oblíbený je cizrnový hummus, jehož přípravou vás provede následující videorecept.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky