Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Florentýnky jsou méně známé cukroví, a proto je můžeme chybně zaměnit s marokánkami. Chuťově jsou stejně tak dobré a pokud je ochutnáme, rozdíly určitě poznáme. Toto cukroví vás jednoduše oslní svou svěží citrusovou chutí ve spojení se sladkým mandlovým karamelem.

Florentýnky pochází z města Florencie v italském regionu Toskánsko a stává se, že si je pleteme s oblíbenými marokánkami. Vzhledově jsou si tato sladká kolečka podobná, ale liší se způsobem přípravy i použitými surovinami. Ve florentýnkách vám určitě nesmí chybět kandované citrusové ovoce

Jak udělat florentýnky

Podle následujícího postupu si připravte tuto sladkou citrusovou dobrotu.

  1. Na jednu dávku florentýnek podle úvodního videoreceptu budete na těsto potřebovat: 200 g hladké mouky, 125 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 žloutek, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1 špetku soli a 1 žloutek na potření. Na mandlový karamel si připravte: 120 g citrusového kandovaného ovoce, 40 ml smetany ke šlehání, 3 lžičky medu, 35 g másla, 60 g krupicového cukru, 60 g plátků mandlí
  2. Do mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr, kakao, kůru z citronu, špetku soli, žloutek a promíchejte.   
  3. Přidejte nakrájené máslo a vypracujte těsto, zabalte je a uložte asi na hodinu do chladu.
  4. Mezitím si připravte mandlový karamel. V hrnci svařte smetanu, med, máslo, krupicový cukr, přidejte 100 g citrusového kandovaného ovoce a mandle. Vše nechte zkaramelizovat
  5. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  6. Z těsta válečkem vyválejte plát silný asi 5 mm a vykrájejte kolečka s vroubkovaným okrajem. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Kolečka potřete rozšlehaným žloutkem a doprostřed každého kolečka lžící položte kopeček mandlového karamelu.
  8. Florentýnky pečte ve vyhřáté troubě asi 12 minut.
  9. Najemno nasekejte 20 g kandovaného ovoce a ještě horké florentýnky posypte.

Nezapomeňte se také podívat na komentáře pod receptem, kde se dozvíte postřehy od ostatních čtenářů.

Dejte florentýnkám šanci a určitě nebudete litovat, že jste se pustili do jejich přípravy, protože se po této svěží dobrotě jenom zapráší. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli