Citrusové florentýnky: Vyzkoušejte sladké cukroví ze slunné Florencie
Florentýnky jsou méně známé cukroví, a proto je můžeme chybně zaměnit s marokánkami. Chuťově jsou stejně tak dobré a pokud je ochutnáme, rozdíly určitě poznáme. Toto cukroví vás jednoduše oslní svou svěží citrusovou chutí ve spojení se sladkým mandlovým karamelem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat florentýnky
Podle následujícího postupu si připravte tuto sladkou citrusovou dobrotu.
- Na jednu dávku florentýnek podle úvodního videoreceptu budete na těsto potřebovat: 200 g hladké mouky, 125 g másla, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 1 žloutek, 2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1 špetku soli a 1 žloutek na potření. Na mandlový karamel si připravte: 120 g citrusového kandovaného ovoce, 40 ml smetany ke šlehání, 3 lžičky medu, 35 g másla, 60 g krupicového cukru, 60 g plátků mandlí.
- Do mísy nasypte hladkou mouku, moučkový cukr, kakao, kůru z citronu, špetku soli, žloutek a promíchejte.
- Přidejte nakrájené máslo a vypracujte těsto, zabalte je a uložte asi na hodinu do chladu.
- Mezitím si připravte mandlový karamel. V hrnci svařte smetanu, med, máslo, krupicový cukr, přidejte 100 g citrusového kandovaného ovoce a mandle. Vše nechte zkaramelizovat.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Z těsta válečkem vyválejte plát silný asi 5 mm a vykrájejte kolečka s vroubkovaným okrajem. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Kolečka potřete rozšlehaným žloutkem a doprostřed každého kolečka lžící položte kopeček mandlového karamelu.
- Florentýnky pečte ve vyhřáté troubě asi 12 minut.
- Najemno nasekejte 20 g kandovaného ovoce a ještě horké florentýnky posypte.
Nezapomeňte se také podívat na komentáře pod receptem, kde se dozvíte postřehy od ostatních čtenářů.
Dejte florentýnkám šanci a určitě nebudete litovat, že jste se pustili do jejich přípravy, protože se po této svěží dobrotě jenom zapráší.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře