Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gulášovka je druh husté maďarské polévky z masa, brambor, mleté červené papriky a koření. Gulášovou polévku si Češi rychle "adoptovali", protože je chutná, vydatná a má silnou, pikantní chuť díky masu a paprice.

Gulášová polévka připomíná guláš s poctivým cibulovým základem a závějí mleté papriky, s kousky masa nebo s mletým masem, s bramborami, fazolemi, pikantní klobásou a jinými ingrediencemi. Gulášovka je polévka mnoha chutí a vůní, nechte se inspirovat následujícími recepty.

1/16

    1 z 16

    Gulášová polévka s použitím šťávy z guláše

    Gulášová polévka s použitím šťávy z guláše

    Zbylý guláš (nebo pouze zbylá šťáva) nemusí skončit v odpadu. Orestujeme cibulku, poprášíme ji paprikou a zalijeme gulášem - zředíme ho podle potřeby, přihodíme pár kostiček brambor a nakrájenou uzeninu. Polévku povaříme a zahustíme moukou. Ten, kdo vyjedl všechno maso z guláše, bude koukat, jak nám chutná.

    2 z 16

    Gulášovka z mletého masa

    Gulášovka z mletého masa

    Mleté hovězí maso je tradiční základ maďarské gulášové polévky. Mleté hovězí opékáme na cibuli, dokud se nezatáhne a nezešedne. Poprášíme ho mletou paprikou a ještě chvíli opékáme. Směs zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme a přidáme lisovaný česnek. K poloměkkému masu přisypeme brambory a dovaříme.  

    3 z 16

    Gulášová polévka z hlívy ústřičné

    Gulášová polévka z hlívy ústřičné

    Gulášová polévka se velmi podobá dršťkové polévce. Rozdíl mezi nimi dokáže setřít hlíva ústřičná, kterou můžeme do obou polévek přidat a tím je velmi vylepšit. Do té gulášové však přidáme i kostičky brambor a milovníci masa kousek špeku. Výsledkem je dobrota, která si s klasickou gulášovkou vůbec nezadá.

    6 z 16

    Gulášovka s kysaným zelím

    Gulášovka s kysaným zelím

    Hustou vydatnou polévku, která nasytí v práci a zahřeje večer po návratu domů, připravíme jako klasickou gulášovou polévku, ale přidáme do ní pokrájené kysané zelí a provaříme. Báječná gulášovka chutná s chlebem i s rohlíky, ale hladový chlap klidně sáhne i po zbylém houskovém knedlíku.

    7 z 16

    Moje falešná gulášová polévka

    Moje falešná gulášová polévka

    Gulášová polévka už dávno není jen z mletého masa. Do rychlé gulášovky využijeme i zbytky uzenin - gothaj, klobásy, párky, buřty. Důležitý je cibulový základ s mletou paprikou, opečená uzenina, vývar a kostičky brambor v chutné šťávě s česnekem, kořením a majoránkou, to vše zahuštěné hladkou moukou.

    8 z 16

    Rychlá gulášovka ze zbytku masa

    Rychlá gulášovka ze zbytku masa

    Pravou gulášovku zvládne připravit i začátečník - ale zpracovat do polévky zbytky umí jen opravdový kuchař. Orestujeme cibuli, přidáme pokrájené pečené či dušené maso, zbylé od oběda, opečeme ho a poprášíme mletou paprikou. Nakonec ho zalijeme vývarem, dochutíme a před koncem vaření přidáme kostičky zbylých brambor.

    9 z 16

    Gulášová polévka z líček

    Gulášová polévka z líček

    Gulášová polévka z hovězích líček, má silnou chuť a příjemnou vůni. Použijeme i odřezky nebo malý kousek masa, který pokrájíme a opečeme na cibuli s mletou paprikou. Maso dusíme ve vývaru spolu s kořením a česnekem doměkka. Nakonec přidáme kostičky brambor a dovaříme. Polévku zahustíme jíškou.

    10 z 16

    Gulášová polévka z pytlíku

    Gulášová polévka z pytlíku

    Gulášová polévka patřila i v minulosti mezi oblíbené pytlíkové polévky, které patřily do spíže každé domácnosti. Polévku stačí uvařit podle návodu - ale můžeme ji vylepšit kostičkami brambor, zbytkem masa, pokrájenými uzeninami. Zahustíme ji moukou nebo si dáme práci s jíškou. Horká polévka může být na stole za pár minut.

    11 z 16

    Anglická gulášová polévka

    Anglická gulášová polévka

    Chutnou polévku připravíme i bez masa. Můžeme použít anglickou slaninu, pokud ji máme právě v lednici. Základ polévky připravíme klasicky z orestované cibule, slaniny, papriky a vývaru. Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a kostičky brambor. Polévku okořeníme, provaříme a zahustíme ji moukou nebo jíškou.

    12 z 16

    Fazolová gulášová polévka

    Fazolová gulášová polévka

    Na gulášovku je mnoho receptů - někdy mají polévky společný jen cibulový základ s paprikou. Místo brambor zkusíme polévku zahustit namočenými a uvařenými fazolemi (nebo použijeme ty z konzervy). Je nepodstatné, jestli je v polévce maso, uzenina nebo nic - fazole jí dají úplně jiný rozměr.

    13 z 16

    Gulášová polévka - pikantní

    Gulášová polévka - pikantní

    Každou gulášovou polévku můžeme dochutit pálivou paprikou, mletou feferonkou a chilli kořením. Pálivá klobása či salám zvýrazní pikantnost pokrmu. Taková polévka způsobí, že se při večeři budeme cítit jako v horkém srpnovém dni. Gulášovku s papričkami mají rádi hlavně pořádní chlapi.

    14 z 16

    Patizonová gulášová polévka

    Patizonová gulášová polévka

    Každá klasika si říká o to, aby byla vylepšená a předělaná na něco ještě lepšího a chutnějšího. Zkusme klasický základ z cibule, slaniny nebo masa - ale místo brambor použijeme pokrájený patizon. Polévku ochutíme jako vždy solí, pepřem, česnekem a majoránkou - aby chutnala podobně jako ta klasická.

    15 z 16

    Gulášová polévka - přesnídávková

    Gulášová polévka - přesnídávková

    Za hlavní jídlo můžeme považovat gulášovou polévku, ve které "stojí lžíce" díky obsahu hovězího masa, cibule, česneku, brambor a ostré klobásy spolu s mletou paprikou, kořením a nasekanými papričkami (pokud vaří muž). Po takové polévce se nám ani nebude chtít ven a spokojíme se s pohodlím domova.

    16 z 16

    "Gulášovka" s kroupami

    "Gulášovka" s kroupami

    Gulášová polévka má pevný základ, díky kterému hned poznáme, o jakou polévku jde. Rozdíl mezi nimi může být v zahuštění - použijeme mouku, rozmíchanou ve vodě, jíšku, strouhaný brambor, červenou čočku, drobné krupky nebo ovesné vločky. K vydatné husté polévce pak nepotřebujeme ani pečivo.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli